Σοκάρουν οι αριθμοί στην Κύπρο: 14.404 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μόνο το 2018

Ανησυχητική και αυξητική τάση λαμβάνει το φαινόμενο κατά της βίας των γυναικών στην Κύπρο, τονίστηκε σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών με θέμα τη δημιουργία του «σπιτιού της Γυναίκας».

30 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους τα τελευταία 15 χρόνια

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης Βίας στην Οικογένεια, τα τελευταία 15 χρόνια, δολοφονήθηκαν πέραν των 30 γυναικών από του συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους.

Επιπρόσθετα, το 2017 το 89% των περιστατικών οικογενειακής βίας αφορούσε γυναίκες. Την ίδια χρονιά η τηλεφωνική γραμμή για θύματα βίας, 1440, δέχθηκε 12833 τηλεφωνήματα.

Όσον αφορά το 2018, η γραμμή δέχθηκε 14,404 τηλεφωνήματα.

Ενώπιον της Επιτροπής, λέχθηκε επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το κόστος ενδοοικογενειακής βίας φτάνει τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα στοιχεία δείχνουν πως 1 στις 3 γυναίκες άνω των 15 ετών, υπέστη βία, ενώ το 55% δέχθηκε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, σεξουαλική βία.

Σε αναφορά της, η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου, ανέφερε ότι το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 10% είναι άντρες και το υπόλοιπο υπερήλικες και παιδιά.

Το σπίτι της γυναίκας

Σχετικά με το «Σπίτι της Γυναίκας», στον χώρο αυτό θα βρίσκονται ομάδες ψυχολόγων, αστυνομικών και άλλων ειδικών, για να αναλαμβάνουν τις υποθέσεις.

Επιπρόσθετα, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Αd Ηoc επιτροπή των Υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης και Υγείας, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν χρονοδιαγράμματα λειτουργίας του σπιτιού και οι δαπάνες οι οποίες θα απαιτηθούν.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά εισηγήθηκε όπως αλλάξει το όνομα του χώρου σε «Κέντρο Πολυθεματικής Στήριξης Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας».