Σωτήρια για τον καρκίνο η μαστογραφία μία φορά το χρόνο από τα 40 έτη

Η διεξαγωγή μαστογραφίας μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 ετών μπορεί να αποβεί σωτήρια για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματά τους, η μαστογραφία μπορεί να προλάβει τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Η σχετική μελέτη διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Dr. Elizabeth Arleo, εξειδικευμένη ραδιολόγο στις μαστογραφίες του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου Weill Cornell της Νέας Υόρκης, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer».

Η Dr. Arleo και η ομάδα της υποστηρίζουν ότι οι μαστογραφίες μία φορά το χρόνο από την ηλικία των 40-80 ετών μπορούν να μειώσουν κατά 40% τους θανάτους από καρκίνο του μαστού. Οι σημερινές οδηγίες προς τις γυναίκες στις ΗΠΑ καλούν για μαστογραφία όχι τόσο συχνά και με βάση τα ευρήματα, το γεγονός αυτό οδηγεί σε μείωση των θανάτων σε ποσοστό μεταξύ 23-31%.

Η Αμερικανική Aντικαρκινική Οργάνωση συμβουλεύει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε μαστογραφία από τα 45 έτη και αυτή να γίνεται μία φορά το χρόνο από τα 55 έτη. Οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ καλούν για μαστογραφικό έλεγχο κάθε δύο χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών.