Σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα στα σχολεία της Κύπρου μετά τις έντονες βροχοπτώσεις

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην Κύπρο έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλά δημόσια κτίρια και κυρίως σε σχολεία που στεγάζουν μικρούς μαθητές, βάζοντας, όπως φαίνεται, ακόμα και τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Έτσι, με τρόμο ενημερωθήκαμε για την υποχώρηση μέρους της οροφής του νηπιαγωγείου Αποστόλου Βαρνάβα, στον Στρόβολο –ευτυχώς τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.

Παρά το γεγονός, ότι πρόκειται για ένα σχετικά νέο κτίριο, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φύλιο Φυλακτού εγκαινιάστηκε πριν από 6 χρόνια, προφανώς έχουν γίνει κακοτεχνίες και έτσι κατέρρευσε ο σκελετός γυψοσανίδας, με αποτέλεσμα να πέσει μέρος της οροφής στον χώρο υποδοχής του κτηρίου, ακριβώς μπροστά από αίθουσα διδασκαλίας.

Επιπλέον, το κτίριο πλημμύρισε και έτσι είναι αδύνατον για αρκετές μέρες ακόμα να λειτουργήσει ο σταθμός. Τα παιδιά, λοιπόν, μέχρι τότε θα φιλοξενούνται στο διπλανό Δημοτικό Σχολείο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φυλακτού είπε ότι αν η κατάρρευση είχε γίνει την ημέρα, δεν αποκλείεται να σημειώνονταν τραυματισμοί. Και συνέχισε: «Εμάς μας ανησυχεί αυτό και για αυτό η ΠΟΕΔ ζήτησε επανειλημμένα να γίνουν έλεγχοι και να εκδοθούν πιστοποιητικά ασφάλειας των σχολικών κτιρίων. Αναδείξαμε επανειλημμένα το θέμα της ασφάλειας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι απτό.» Να θυμήσουμε, ότι πριν ένα μήνα σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικό σε άλλη σχολική μονάδα, την ώρα μάλιστα λειτουργίας του σχολείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κατάρρευση έγινε επειδή οι υδροτροές δεν είχαν καθαριστεί από τη Σχολική Εφορεία. Το ψευδοτάβανο ήταν κατασκευασμένο από γυψοσανίδα, η οποία -όταν εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού – μπορεί να καταρρεύσει.

Σήμερα, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Αντρέας Μαραγκός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έγιναν εργασίες καθαρισμού των υδρορροών και επιδιόρθωσης της οροφής και είπε ότι το Σαββατοκύριακο θα αντικατασταθεί η ψευδοροφή – που είναι κατασκευασμένη από γυψοσανίδα – από άλλου είδους υλικό ψευδοροφής, πιο ελαφρύ, με το οποίο θα αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά. Στόχος είναι τα παιδιά να επιστρέψουν τη Δευτέρα στο νηπιαγωγείο τους.

Πλυμμήρα και σε Δημοτικό Σχολείο της Μέσα Γειτονιάς

«Βούλιαξε» η είσοδος του 29ου Δημοτικού Σχολείου Μέσα Γειτονιάς (Καλογερόπουλου) μετά από βροχόπτωση που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι. Πρόκειται για ένα ακόμα καινούργιο σχολείο, στο οποίο δεν δικαιολογείται τέτοια εικόνα, ενώ ο Σύνδεσμος Γονέων καλεί τους υπεύθυνους να κάνουν άμεσα τις απαραίτητες επιδιορθώσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ασφάλεια των παιδιών.

πηγή: sigmalive.com