Σπάνιο αστρικό φαινόμενο ορατό στην Κύπρο – Ο Ερμής θα περάσει μπροστά από τον ήλιο

Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον ήλιο, ένα φαινόμενο το οποίο θα είναι ορατό και από τον κυπριακό ουρανό.

Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός στον Ήλιο θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας και θα φαίνεται σα να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας.

Δεν θα είναι σε όλη τη διάρκεια της η διάβαση ορατή από την Κύπρο, αλλά μόνο το πρώτο μισό της, λόγω της δύσης του ηλίου στο μέσο του φαινομένου. Η

έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας, με την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, θα γίνει στις 14:35 ώρα Κύπρου.

Συνολικά η διάβαση θα διαρκέσει περίπου πεντέμισι ώρες (έως τις 20:04 ώρα Κύπρου), αλλά στη χώρα μας θα είναι ορατή για σχεδόν δύο ώρες, λίγο πριν δύσει ο Ήλιος.

Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή  ήταν το 2016. Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.