Στα πρόθυρα λουκέτου το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας – Απελπισμένοι εθελοντές και ευνοούμενοι

Πριν περίπου 6 χρόνια άνοιξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας δίνοντας ελπίδα και είδη πρώτης ανάγκης σε πολλές οικογένειες που είχαν ανάγκη.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, στήριξε χιλιάδες οικογένειες της πόλης και των γύρω χωριών. Κάποιοι θεωρούν ότι αν δεν υπήρχε, στη Λάρνακα θα ξεσπούσε, το 2013 ανθρωπιστική κρίση.

Δυστυχώς, σήμερα τα πράγματα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας είναι πολύ δύσκολα.

«Τα χρήματα για τη δημιουργία του, περίπου 400 χιλιάδες τις πρόφεραν δύο Ρώσοι αλλά και κάποιες εταιρείες. Το ταμείο είναι κοντά να εξαντληθεί. Έμειναν ελάχιστα χρήματα. Θα βγάλουμε τα Χριστούγεννα και εάν πετύχουν οι εκστρατείες συλλογής τροφίμων που κάνουμε τώρα, πιθανόν να φτάσουμε μέχρι το Πάσχα», ανέφερε ο επικεφαλής του, κ. Κόκος Γερασίμου (φωτό κάτω) σε δηλώσεις του στον reporter.com.cy, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά.

«Θα λυπηθώ πολύ εάν κλείσει. Ναι μεν λιγόστεψαν οι οικογένειες, αλλά πάντα θα υπάρχουν αυτές που θα έχουν πραγματική ανάγκη. Θα ήταν έγκλημα για μένα, να κλείσει. Εγώ είμαι εθελοντής, δουλεύω επτά μέρες την εβδομάδα και είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να το κάνω», λέει φανερά απογοητευμένος.

Ευχαριστημένες οι οικογένειες που βοηθά

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του reporter.com.cy, μία συνταξιούχος βαριά χτυπημένη από την μοίρα, νιώθει ευγνωμοσύνη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, καθώς παίρνει από εκεί προϊόντα που έχει μεγάλη ανάγκη – κυρίως φαγητά.

Η νεαρή μητέρα (φωτό επάνω) ξεκαθαρίζει πως χωρίς τη βοήθεια του Παντοπωλείου δεν θα μπορούσαν να ζήσουν: «Μας βοηθάνε τα τελευταία δύο χρόνια. Έχω τρία παιδιά 3, 13 και 14 χρόνων. Ο σύζυγός μου δουλεύει, εγώ δεν μπορώ επειδή έχω πρόβλημα με την υγεία μου και μας βοηθάνε. Χωρίς το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε».

Σίτισε περισσότερες από 42 χιλιάδες οικογένειες

Αυτή τη στιγμή είναι εγκεκριμένες, 38 οικογένειες, συνολικά δηλαδή, 185 άτομα τα οποία σιτίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας. Ανάμεσά τους δώδεκα παιδιά και τέσσερις έγκυες.

«Από το 2013 μέχρι το Μάιο του 2014, δεν κρατήθηκαν στατιστικά αλλά υπολογίζουμε ότι προμηθεύαμε 700 οικογένειες. Από τον Μάιο του 2014 που ανέλαβα καταγράφω τα πάντα. Το 2014 είχαμε 465 οικογένειες και τροφοδοτούσαμε 2,984 άτομα. Μέχρι τώρα από την πρώτη του Μάη του 2014, αν έπρεπε να προμηθεύσουμε, για παράδειγμα, κάθε οικογένεια μία φορά, ταΐσαμε 42 χιλιάδες οικογένειες», αναφέρει o επικεφαλής, κ. Γερασίμου.

Οι εθελοντές δίνουν αγώνα καθημερινά

Οι εθελοντές, πολλές φορές ανοίγουν το κοινωνικό παντοπωλείο τα βράδια, όταν υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να φάνε. Κι όχι μόνο το 2013, ακόμη και σήμερα.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Τελειώνουν όμως τα λεφτά. Πρέπει να έχει ανταπόκριση και από τον κόσμο, που μας βοήθησε πολύ στο παρελθόν και δεν έχουμε παράπονο. Πρέπει κάτι να γίνει και τώρα», λέει η κα. Μαρία Γεωργίου (φωτό κάτω), η οποία είναι εθελόντρια τα τελευταία έξι χρόνια.

«Το 2013 ήταν πολλά φρικτά αυτά που αντικρίζαμε. Έτυχε φορά που ήρθε γυναίκα και δεν είχε πάνα να βάλει του μωρού της. Το προηγούμενο βράδυ, του έβαλε μια δική της σερβιέτα. Ο κ. Κόκος πήγε και της αγόρασε πάνες.

Θυμάμαι κάποια μωρά που μόλις έβλεπαν τις σοκολάτες που ήταν να τους δώσουμε, εμουνταρίσκαν να τις φαν, λες και δεν είχαν δει ποτέ σοκολάτα.

Το 2015 ήρθε μια γυναίκα παντρεμένη με δύο παιδιά. Ήταν άνεργοι και οι δύο και δεν είχαν πεθερικά να τους φροντίζουν. Είχαν πεθάνει. Ήρθε εδώ και έκλαιγε. Έλεγε ότι σηκώθηκε το πρωί και δεν είχε μια φέτα ψωμί να κάνει σάντουιτς του μωρού της να πάρει στο σχολείο, ούτε ένα ευρώ να του δώσει. Έκλαιε πάρα πολλά. Τη ρωτήσαμε ποιο είναι το μωρό για να πάμε στο σχολείο να του πάρουμε φαγητό», ανέφερε καταλήγοντας η κα. Μαρία.

Όπως αυτές, εκτυλίχθησαν εκατοντάδες παρόμοιες ιστορίες,  στο μικρό προαύλιο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που στη σύντομη ιστορία του αποτέλεσε το αποκούμπι για πολλές άπορες οικογένειες…

με πληροφορίες από τον reporter.com.cy