Στη Φινλανδία οι μπαμπάδες θα παίρνουν άδεια πατρότητας όπως ακριβώς και οι μαμάδες

Και ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου ακόμα και οι γυναίκες δικαιούνται ελάχιστη άδειας μητρότητας, στην  Φινλανδία προωθείται μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση. Και όχι δεν αφορά στις μαμάδες, αλλά στους νέους μπαμπάδες.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, σχεδιάζει συγκεκριμένα να διπλασιάσει σχεδόν τη διάρκεια της άδειας πατρότητας μετ’ αποδοχών!

Η άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών θα παραταθεί σε σχεδόν επτά μήνες, ευθυγραμμιζόμενη με την άδεια μητρότητας. Περίπου η μισή από την άδεια αυτή μπορεί να δίνεται στον άλλον γονιό.

Οι έγκυες δικαιούνται επίσης άδεια εγκυμοσύνης ενός μήνα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Η ενίσχυση της ισότητας εξ’ αρχής στόχος της κυβέρνησης

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άινο-Κάισα Πεκόνεν, δήλωσε πως ο στόχος της «ριζικής μεταρρύθμισης» είναι τόσο η βελτίωση της ισότητας των φύλων όσο και η ενίσχυση των χαμηλών ποσοστών των γεννήσεων.

«Αυτή (η μεταρρύθμιση) επιτρέπει τη βελτίωση της ισότητας μεταξύ των γονέων», είπε. Επισήμανε πως άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ισλανδία, αύξησαν τα ποσοστά γεννητικότητας αφού προσέφεραν περισσότερη άδεια στους πατέρες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Φινλανδίας αποτελείται από πέντε κόμματα, που έχουν όλα επικεφαλής γυναίκες, τέσσερις από τις οποίες είναι κάτω των 35 ετών. Η ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των φύλων ήταν μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο.