«Στην Κύπρο ακολουθούμε τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα του ΠΟΥ»: O Υπουργός Υγείας για τον Covid-19

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τον κορονοϊό που πλέον ονομάζεται COVID-19.

Τα συμπεράσματα χαιρετίζουν την αποτελεσματική απάντηση της ΕΕ στις προκλήσεις που προέκυψαν από την εκδήλωση του ιού και παροτρύνουν τα Κ-Μ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

Καλούν επίσης την Κομισιόν να εξετάσει τρόπους διευκόλυνσης της πρόσβασης των Κ-Μ σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και να αξιολογήσει τις συνέπειες των παγκόσμιων απειλών κατά της υγείας για τη διαθεσιμότητα φαρμάκων εντός της ΕΕ.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο καλεί τα Κράτη Μέλη να ενεργήσουν από κοινού, σε συνεργασία με την Κομισιόν, κατά τρόπο ανάλογο και πρόσφορο, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΠΟΥ και με τις συμβουλές του ECDC, να λάβουν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία της δημόσιας υγείας , λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης προσοχής που αποδίδεται σε όλες τις μορφές διεθνών μετακινήσεων.

«Ακολουθούμε αυστηρό πρωτόκολλο στην Κύπρο»

Την υποστήριξη της Κύπρου στα συμπεράσματα του εκτάκτου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας για τον κορωνοϊό, εξέφρασε μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να επικρατεί πανικός και με συντονισμένες ενέργειες και ενεργοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιδημία αυτή.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου δήλωσε τα εξής: «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της ΕΕ για αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά τον κορωνοϊό, την ανταλλαγή απόψεων και τη λήψη μέτρων για καλύτερο συντονισμό για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιδημίας».

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί από τα δέματα που έρχονται από την Κίνα;

Και συμπλήρωσε για την κατάσταση στο νησί και την ετοιμότητα των αρχών να αντιμετωπίσουν τον νέο ιό:

«Σαν Κύπρος ήμουν στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι εδώ και δύο εβδομάδες εμείς ακολουθούμε τα πιο αυστηρά πρωτοκολλά του ΠΟΥ και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε υιοθετήσει επιπλέον ενέργειες που δεν προβλέπονται από τα πρωτόκολλα και έχουμε δεχθεί και τα θετικά σχόλια συναδέλφων μας. Σε γενικές γραμμές επικρατεί η εντύπωση ότι δεν πρέπει να επικρατεί πανικός, αλλά με συντονισμένες ενέργειες και ενεργοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιδημία αυτή».