Στις 20 Ιουνίου αποφασίζουν για τον κλιματισμό στα σχολεία

Η θερμοκρασία έχει πάρει την ανιούσα και στο προσκήνιο των συζητήσεων ήρθε εκ νέου το ζήτημα της τοποθέτησης κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες. Οι δάσκαλοι παραπονιούνται πως δεν μπορούν να γίνονται μαθήματα σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και οι τεχνικές του Υπηρεσίες, επικαλούνται οικονομικούς λόγους και λόγους υγείας των παιδιών για την μη εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες.

Σήμερα οι δάσκαλοι πήραν ανα χείρας τα θερμόμετρα και κατέγραψαν τη θερμοκρασία μέσα στις τάξεις

Οπως έγραψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού στο προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτυωσης “στις 8:10 το πρωί μιας θεωρητικά «κανονικής» από άποψη θερμοκρασίας μέρας και η τάξη έχει ήδη 30 βαθμούς Κελσίου.»

Γιατί δεν μπορούν κλιματιστικά στις τάξεις;

Το Υπουργείο Παιδείας διά του προϊστάμενου των τεχνικών υπηρεσιών Aνδρέα Μαραγκού τονίζει πως δεν μπορούν να μπουν κλιματιστικά στις τάξεις για τρεις λόγους.

«Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβαίνει όταν τα παιδιά επιστρέφουν ιδρωμένα μπαίνουν στην τάξη που είναι κλιματιζόμενη με μεγάλη και αποτομη αλλαγή θερμοκρασίας στην υγεία. Το σημαντικότερο σε μια αιθουσα διδασκαλίας είναι η καθαρότητα του αέρα.Αυτό επιτυγχάνετε με το να είναι ανοικτά τα παράθυρα, με την σημερινή κατασταση δεν υπάρχει το απαιτούμενο φορτίο για τοποθέτηση κλιματιστικών σε κάποια σχολεια πιθανόν να μην υπάρχει και τρόπος μελλοντικά να μπουν κλιματιστικά.»

Σύμφωνα με τον κύριο Μαραγκό για την εγκατάσταση και συντήρηση των κλιματιστικών απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Για να του απαντήσει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, πως θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο να αποφασίσει εάν θέλει κλιματιστικά ή όχι.

«Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας που έγιναν τέλη του 2015 αρχές του 2016 του προηγούμενου υπουργού παιδείας ο οποίος έλεγε επι λεξη ότι θα μπουν κλιματιστικά στα σχολεία μαζί με τα φωτοβολταικά. Άλλαξε η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας δηλαδή τώρα αρρωσταίνουν τα παιδιά τότε δεν αρρώσταιναν.»

Το θέμα των κλιματιστικών αναμένεται να συζητηθεί εκ νέους στις 20 Ιουνίου στο πλαίσιο του διαλόγου της νεοσύστατης επιτροπής ασφάλειας και υγείας στα σχολεία με όλους τους εμπλεκόμενους.