Αρχική InfoSchool Σχολικές εκδρομές: Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών

Σχολικές εκδρομές: Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών

Σχολικές εκδρομές: Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών

Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας στις 25 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο της οποίας ο περί Οδικής Ασφάλειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018 (Ν. 116(Ι)/2018) εισάγει νέες διατάξεις που αφορούν τα παιδικά καθίσματα, από τις 25 Σεπτεμβρίου 2018 και μετά, οι σχολικές εκδρομές των παιδιών θα πρέπει να γίνονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών κατά τη μεταφορά τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Με το άρθρο 15Δ εισήχθησαν ειδικές ρυθμίσεις για τη μεταφορά παιδιών µε λεωφορεία, για τα οποία εκδόθηκε άδεια οδικής χρήσης ιδιωτικού λεωφορείου σε επιχείρηση, µε δραστηριότητες συναφείς µε παιδιά (όπως νηπιαγωγεία, βρεφοκομικοί σταθμοί, σχολές, σωματεία, όμιλοι και άλλοι σχετικοί φορείς), που εκτίθενται πιο κάτω:

(i) Τα λεωφορεία επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα µε ζώνες ασφαλείας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται λεωφορεία που εξαιρούνται από την υποχρέωση για εγκατάσταση ζωνών ασφαλείας, δηλαδή λεωφορεία που είχαν εγγραφεί στη Δημοκρατία, πριν τις 28/12/2007, εκτός εάν αυτά είναι εφοδιασμένα με ζώνες ασφαλείας.

(ii) ∆εν επιτρέπεται η μεταφορά παιδιού σε μπροστινό κάθισμα.

(iii) Τα παιδιά ύψους τουλάχιστον 135 cm συγκρατούνται με ζώνες ασφαλείας, εκτός εάν προσκομιστεί από τον κηδεμόνα ή τον έχοντα την ευθύνη του παιδιού παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στο λεωφορείο, οπότε σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συγκρατούνται με το παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα.

(iv) Τα παιδιά, ύψους κάτω των 135 cm, συγκρατούνται από τα κατάλληλα παιδικά ή ανυψωτικά καθίσματα και την ευθύνη για την ύπαρξη των καθισμάτων αυτών στο όχημα φέρει ο κάτοχος της άδειας οδικής χρήσης του οχήματος.  Τη δε ευθύνη για τη χρήση των καθισμάτων από τα παιδιά φέρει ο οδηγός, εκτός εάν ορίζεται συνοδός, όπως αναφέρεται πιο κάτω, οπότε την ευθύνη αυτή φέρει ο συνοδός.

(v) Ο κάτοχος της άδειας οδικής χρήσης του λεωφορείου δύναται να ορίζει ενήλικα συνοδό, ο οποίος βρίσκεται στο όχημα καθ’ όλη τη διάρκεια που αυτό βρίσκεται σε χρήση και υπάρχουν σε αυτό παιδιά και φέρει την ευθύνη σε σχέση µε τη χρήση των συστημάτων συγκράτησης.

(vi) Στις περιπτώσεις παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών, ο κάτοχος της άδειας οδικής χρήσης του λεωφορείου οφείλει να ορίζει ενήλικα συνοδό, ο οποίος βρίσκεται στο λεωφορείο καθ’ όλη τη διάρκεια που αυτό βρίσκεται σε χρήση και υπάρχουν σε αυτό παιδιά και φέρει την ευθύνη για τη χρήση ζωνών ασφαλείας ή παιδικών ή ανυψωτικών καθισμάτων, ανάλογα με την περίπτωση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter