Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει επικοινωνιακή ικανότητα

Συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει επικοινωνιακή ικανότητα

Συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει επικοινωνιακή ικανότητα

Το μωράκι μας στην ηλικία των 6-7 μηνών, αρχίζει να κατανοεί καθώς και να επηρεάζεται από αυτά που του λέμε και από τις εκφράσεις του προσώπου μας. Θα παρατηρήσουμε πως αν έχουμε θετική διάθεση και του χαμογελάμε, είναι πιο πιθανό να δοκιμάσει μία νέα γεύση, ένα καινούργιο γεύμα, παρά αν δείχνουμε κακόκεφοι ή ανήσυχοι.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παρακάτω μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωράκι μας να κατανοεί περισσότερα μέσα από τα νοήματα μας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας και των καθημερινών δραστηριοτήτων εναλλάσσουμε τις εκφράσεις του προσώπου μας, ώστε να διευκολύνουμε την επικοινωνία μας με το μωρό και εκείνο να καταλαβαίνει τα συναισθήματα και το νόημα που έχει κάθε λέξη.
Εάν θέλουμε το μωρό μας να νιώσει πως καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα του, χρησιμοποιούμε λόγια παρηγοριάς και δείχνουμε κατανόηση στο βλέμμα μας.
Συχνά πρέπει να του δείχνουμε πόσο χαρούμενοι είμαστε κοντά του, με έντονα χαμόγελα και όχι μόνο με λόγια.
Το μωράκι μας παρακολουθεί συνεχώς και επηρεάζεται από την αρνητική μας αντίδραση. Π.χ. εάν δείξουμε απέχθεια για το φαγητό που προσπαθούμε να το ταΐσουμε, είναι πιθανό να μη θελήσει να το φάει ή να το δοκιμάσει.
Κάνοντας θετικά νεύματα ενισχύουμε το μωρό μας να δοκιμάσει, να φάει, ακόμα και να παίξει με κάτι. Με μία απλή θετική κίνηση του κεφαλιού μας εκείνο καταλαβαίνει πως όλα είναι εντάξει και συνεχίζει την προσπάθεια του.
Χρησιμοποιούμε εναλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου μας προκειμένου να διατηρήσουμε την προσοχή του μωρού μας. Π.χ. εάν κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης με το μωρό, εκείνο παράγει κάποιον ήχο, προσπαθούμε να το μιμηθούμε με περισσότερη έμφαση.

Συμβουλή Ειδικού:
Η επικοινωνιακή ικανότητα είναι μία πολύ σημαντική ικανότητα γιατί βοηθά στην εξέλιξη του λόγου, η οποία ξεκινά από τα νοήματα, πάει στη μίμηση και καταλήγει στην έκφραση των πρώτων προφορικών λέξεων. Τα τελευταία χρόνια πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως το παιδί τους παρουσιάσει μεγαλώνοντας αυτισμό. Αυτή η άσκηση είναι πολύ σημαντική γιατί εξασκεί το βασικό σύμπτωμα του αυτισμού που είναι η έλλειψη επικοινωνίας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.