Συνελήφθησαν δυο άνδρες για ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο – Οι αρχές συμβουλεύουν τους γονείς!

Στη σύλληψη δύο ενήλικων ανδρών προχώρησε η Αστυνομία εχθές (Τετάρτη, 7-02) για διευκόλυνση των ανακρίσεων της διερευνώμενης υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, απόκτησης ή κατοχής πορνογραφικού υλικού άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς και άσεμνης επίθεσης εναντίον άνδρα.

Αφορμή για τη σύλληψη των δύο ανδρών, 28 και 41 ετών αντίστοιχα, στάθηκε η καταγγελία στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου, από ανήλικο, ο οποίος ανέφερε ότι ενώ συνομιλούσε μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με τα πιο πάνω πρόσωπα, εκείνοι του ζήτησαν να τους αποστείλει αριθμό αρχείων εικόνας και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, πράγμα το οποίο και έκανε.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, τα εν λόγω πρόσωπα απέστειλαν με τη σειρά τους στον ανήλικο εικόνες και βίντεο παρόμοιου περιεχομένου. Εναντίον των πιο πάνω προσώπων, εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα και συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Τι προτείνει το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Με αφορμή το παραπάνω και άλλα παρόμοια περιστατικά, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θέλει να ενημερώσει ότι η ασφάλεια του διαδικτύου σε ποσοστό 80% σχετίζεται με τις ενέργειες του χρήστη και τονίζει ότι:

  • Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε προσωπικά, καθώς υπάρχει η ανωνυμία και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και αν τα στοιχεία που μας δίνει είναι αληθινά.
  • Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε να συναντούμε διαδικτυακούς φίλους, εκτός αν τους γνωρίζουμε προσωπικά.
  • Είναι σημαντικό όταν κάτι μας κάνει να νιώσουμε άβολα ή περίεργα στο διαδίκτυο, να το μοιραστούμε με έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε όπως γονείς/δασκάλους κ.λ.π.
  • Οι γονείς πρέπει να συνομιλούν με τα παιδιά τους για τυχόν προβλήματα που τους απασχολούν ή προσκλήσεις που δέχονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς διαπιστώνεται ότι οι ανήλικοι προσπαθούν να χειριστούν μόνοι τους τέτοια θέματα και λόγω άγνοιας είναι ευάλωτα.
  • Επίσης, οι γονείς προτρέπονται να ελέγχουν τους διαδικτυακούς φίλους των παιδιών τους, καθώς και το υλικό που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, γιατί το διαδίκτυο δεν είναι πάντα ασφαλές και ακίνδυνο.