Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Τα 10 οφέλη του τζίντζερ στην υγεία μας

Τα 10 οφέλη του τζίντζερ στην υγεία μας

Τα 10 οφέλη του τζίντζερ στην υγεία μας

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα έχει τις ρίζες του στην Ανατολή. Οι Ινδοί και οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο στην κουζίνα τους αλλά και για τις πολλαπλές φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως η ναυτία και ο στομαχόπονος. Το ενεργό συστατικό του τζίντζερ είναι η τζιντζερόλη, στην οποία αποδίδεται η χαρακτηριστική πικάντικη και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση του ενώ στα φαγητά δίνει ένα υπέροχο άρωμα.

Το τζίντζερ έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελείται από σχεδόν 80% νερό ανά 100γρ., είναι χαμηλό σε λιπαρά (0,75γρ. ανά 100γρ.), περιέχει σχεδόν 18γρ. υδατάνθρακες, 1,82γρ. πρωτεΐνες και 2γρ. φυτικών ινών ανά 100γρ. Είναι υψηλό σε ασβέστιο (16mg/100γρ.), μαγνήσιο (43mg/100γρ.), νάτριο (13mg/100γρ.), κάλιο (415mg/100γρ.), ψευδάργυρο (0,34mg/100γρ.), βιταμίνη C (5mg/100γρ.) καθώς και σε πολλά φυτοχημικά συστατικά, στα οποία οφείλονται οι ευεργετικές του δράσεις στην υγεία.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του τζίντζερ στην υγεία μας;

  1. Ανακουφίζει από την ναυτία και τον έμετο. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι πλήρως γνωστός ακόμα, αλλά σύμφωνα με μελέτες πιθανόν να οφείλεται στις ανταγωνιστικές επιδράσεις των φυτοχημικών συστατικών που υπάρχουν στο τζίντζερ με κάποιους σεροτονεργικούς και χοληνεργικούς υποδοχείς.
  2. Ανακουφίζει από την ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα σε εγκύους βρέθηκε ότι η κατανάλωση 1γρ. τζίντζερ την ημέρα για τουλάχιστον 4 ημέρες είναι μια αποτελεσματική μη φαρμακολογική λύση για την θεραπεία της ναυτίας στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης χωρίς να έχει καμία παρενέργεια.
  3. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ναυτίας που προκαλεί η χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση πιπερόριζας μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ναυτίας, αλλά όχι τον έμετο, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.
  4. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες & ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ρίζα τζίντζερ περιέχει πλήθος αντι-ιικών ενώσεων που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Όταν καταναλωθεί, ζεσταίνει το σώμα χάρη στην τζιντζερόλη, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Επίσης, η κατανάλωσή του ανακουφίζει από την δυσφορία του στομάχου, μειώνει τον πόνο, τον πυρετό και καταστέλλει το βήχα.
  5. Μειώνει τον όγκο του αίματος στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Σύμφωνα με μελέτη, στην οποία πήραν μέρος γυναίκες με μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, βρέθηκε ότι στην ομάδα των γυναικών που κατανάλωναν συστηματικά πιπερόριζα μειώθηκε σημαντικά ο όγκος του αίματος σε σχέση με την ομάδα των γυναικών που δεν κατανάλωναν καθόλου πιπερόριζα.
  6. Μειώνει την ναυτία που σχετίζεται με την κίνηση. Σε μια μελέτη όπου συμμετείχαν 36 άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στις απότομες κινήσεις διαπιστώθηκε ότι τα μισά από τα άτομα που έλαβαν κάψουλα τζίντζερ είχαν λιγότερα επεισόδια ναυτίας σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σε παρόμοια μελέτη από Δανούς επιστήμονες, οι οποίοι εξέτασαν 80 Ναυτικούς Δοκίμους επιρρεπείς στην ναυτία, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν λάβει 1γρ. σκόνης τζίντζερ υπέφεραν λιγότερο από τα συμπτώματα της ναυτίας σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν λάβει σκόνη τζίντζερ.
  7. Βοηθάει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους. Χάρη στο συστατικό του, την τζιντζερόλη, το τζίντζερ δημιουργεί ένα αίσθημα ζεστασιάς αυξάνοντας έτσι τον μεταβολισμό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και δίνει αρκετή ενέργεια. Δρα δηλαδή παρόμοια με την καψαϊκίνη που βρίσκεται στις καυτερές κόκκινες πιπεριές. Όλα αυτά φυσικά στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
  8. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος. Σε μελέτη όπου πήραν μέρος ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, υπήρχε σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μετά από συστηματική χορήγηση κάψουλας τζίντζερ σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
  9. Βοηθά στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Σε πρόσφατη έρευνα, η καθημερινή χορήγηση τζίντζερ μείωσε σημαντικά τον πόνο των ασθενών που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και βελτίωσε την κινητικότητά τους. Επιπλέον, η ομάδα των ασθενών που έλαβαν τζίντζερ είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να διακόψουν τη θεραπεία που ακολουθούσαν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου σε σχέση με εκείνους τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν διαπιστωθεί και σε παλαιότερη έρευνα, όπου έλαβαν μέρος ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και πόνο στο γόνατο.
  10. Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πιπερόριζας οφείλονται στην παρουσία ορισμένων συστατικών της, όπως η 6-τζιντζερόλη και 6-παραδόλη, καθώς και σε κάποια άλλα φυτοχημικά συστατικά όπως η τζιντζερόνη.

MedNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.