Αρχική Σχολή Γονέων Τα 3 Π του θυμού - Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί έχει ξεσπάσματα θυμού

Τα 3 Π του θυμού - Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί έχει ξεσπάσματα θυμού

Τα 3 Π του θυμού - Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί έχει ξεσπάσματα θυμού

Οι εξάρσεις θυμού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ιδιαίτερα μεταξύ 2-4 ετών, αντανακλούν μια στιγμιαία συναισθηματική σύγχυση η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη απώλεια ελέγχου του εαυτού, επιμονή, φωνές, κλάμα, θυμό, φόβο, γκρίνια, σπασμωδικές σωματικές κινήσεις, αντίσταση στις προσπάθειες να ανακουφιστεί από τους γονείς και επιθετική συμπεριφορά.

Ο Ανδρέας Δημητρίου, εκπαιδευτικός ψυχολογος, προτείνει στους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τη στρατηγική 3Π «Πες, Πράξε, Προσπάθησε» όταν ο θυμός των μικρών χτυπάει κόκκινο.

Η στρατηγική των 3Π "νικά" τις εκρήξεις θυμού

Στο σκιτσάκι που ακολουθεί θα δείτε αναλυτικά τα 3 στάδια που θα βοηθήσουν το παιδί να ηρεμήσει και να πάψει να είναι σε ένταση.  Σκεφθείτε ότι βοηθάτε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τη δυσφορία τους, αλλά και τη ματαίωσή τους, προετοιμάζοντάς τα για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Μην αφήσετε ένα παιδί μόνο του στη στιγμή του tantrum με το σκεπτικό ότι το αφήνετε να ηρεμήσει. Το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί θα αισθανθεί μόνο και αβοήθητο σε μια στιγμή που ούτε το ίδιο δεν μπορεί να καταλάβει τι του συμβαίνει. Το μήνυμα που θα του δώσετε με τη συμπεριφορά σας είναι ότι το εγκαταλείπετε ενώ σας έχει ανάγκη ή ότι το τιμωρείτε, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο που θα λειτουργεί και αργότερα στη ζωή του ως ενήλικας.

Για να υποστηρίξετε τα παιδιά θα πρέπει να θυμάστε:

● Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να εκφράζουν το θυμό τους με αποδεκτό τρόπο και όχι να μη θυμώνουν

● Κάθε φορά που βρίσκεστε δίπλα στο παιδί σας ενώ αυτό φωνάζει, κλαίει γοερά, πετάει πράγματα, πριν κάνετε οτιδήποτε αναρωτηθείτε καταρχήν γιατί συμπεριφέρεται έτσι και τι τελικά κερδίζει με αυτό που κάνει. Πίσω από τα ξεσπάσματα θυμού συχνά βρίσκεται η έντονη απογοήτευση των παιδιών επειδή δεν πραγματοποιήθηκε κάποια επιθυμία τους ή για να αποφύγουν κάποια ανεπιθύμητη δραστηριότητα. Ωστόσο, καταλήγουν σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας του συναισθήματος τους καθώς δεν γνωρίζουν άλλους. Επιπλέον, εάν με αυτή τη συμπεριφορά κατάφεραν κάποια στιγμή να κερδίσουν αυτό που ήθελαν, τότε σίγουρα θα επιμείνουν αρκετά


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter