Αρχική Σχολή Γονέων Τα 3Α που δίνουν λύση στα άσχημα ξεσπάσματα των μικρών παιδιών

Τα 3Α που δίνουν λύση στα άσχημα ξεσπάσματα των μικρών παιδιών

Τα 3Α που δίνουν λύση στα άσχημα ξεσπάσματα των μικρών παιδιών

Έχετε παιδί κάτω των 4 ετών και σας προβληματίζουν για τα ξεσπάσματα του; Έχετε στο μυαλό σας τα τρία βασικά "Α" για το χειρισμό της συπεριφοράς των μικρών παιδιών; Η Σπυριδούλα Κώτση, παιδοψυχίατρος, συμβουλεύει τους γονείς πώς θα πρέπει να χειριστούν αποτελεσματικά τα νευρικά ξεσπάσματα και τις εκρήξεις θυμού των νηπίων.

Α-ΠΟΣΠΑΣΗ της προσοχής του παιδιού: τραβήξτε την προσοχή του σε κάτι άλλο από αυτό που το αναστάτωσε. Προσφέρετε κάτι ελκυστικό, δείξτε του κάτι ενδιαφερον, ώστε να ξεχαστεί και να απομακρυνθεί από την πηγή του εκνευρισμού.

Α-ΓΝΟΗΣΗ της ακατάλληλης συμπεριφοράς. Μπορεί να νιώθετε οτι οι φωνές και τα κλάματα σας φέρνουν σε αμηχανία, όμως συχνα φτανει κανεις να μη δώσει σημασία για να ατονήσει το ξέσπασμα. Προσοχή όμως όταν η συμπεριφορα είναι απειλητική για την ασφάλεια ή τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού! Εκεί η αγνόηση ισοδυναμεί με ανευθυνότητα.

Α-ΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ με "φυσική", όπως λέγεται, καθοδήγηση. Πιάστε το παιδί από το χεράκι, πάρτε το αγκαλιά και χωρίς φωνές, απομακρύνετέ το από το «καυτό» σημείο. Κάντε ένα μικρό time out σε μια πιο ήσυχη γωνία. Μπορείτε να συνδυάσετε την απομάκρυνση με την απόσπαση

Θυμηθείτε: Δεν λέμε πολλά λόγια στο μικρό παιδί, μαλώνοντας το τη στιγμή του ξεσπάσματος. Ηχούν ακαταλαβίστικα στα αυτιά του, το αναστατώνουν, το κάνουν ακόμα πιο διασπαστικό.

Έχουν νόημα μόνο για εμάς που τα λέμε, ή για τους γύρω που πιθανόν ενοχλούνται ή παρατηρούν. Το μικρό παιδί που ξεσπά χρειάζεται λιγότερα ερεθίσματα για να ηρεμήσει και ο υψηλός, απειλητικός τόνος της φωνής των ενηλίκων, οι απότομες κινήσεις και οι σύνθετες προτάσεις φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Και, εννοείται, πως όταν μιλάμε για μικρά παιδιά το επιχείρημα "πρέπει να μάθει να ακούει" είναι χωρίς νόημα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι δεκτικός στη μάθηση όταν βρίσκεται σε κατάσταση εκνευρισμού, έντασης ή θυμού. Συνεπώς οι στιγμές αυτές δεν μπορούν να γίνουν διδακτικές. Η απομάκρυνση, η αγνόηση και η απόσπαση της προσοχής του μικρού παιδιού έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα τη δύσκολη στιγμή. Η πραγματική κατανόηση και αυτοσυγκράτηση έρχονται με τι χρόνο, καθώς το παιδί ωριμάζει γνωστικά, κατανοεί το λόγο και τις οδηγίες και μπορεί, σε κάποιο βαθμό να συγκρατηθεί.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter