Αρχική Σχολή Γονέων Τα 5 βήματα που θα βοηθήσουν το παιδί σας να σας μιλήσει "ανοιχτά" για ό,τι το απασχολεί

Τα 5 βήματα που θα βοηθήσουν το παιδί σας να σας μιλήσει "ανοιχτά" για ό,τι το απασχολεί

Τα 5 βήματα που θα βοηθήσουν το παιδί σας να σας μιλήσει "ανοιχτά" για ό,τι το απασχολεί

Είναι όμορφο όταν τα παιδιά – από μικρή ηλικία – ανοίγουν την καρδιά τους στους γονείς τους και μπορούν να μιλήσουν μαζί τους για ό,τι τους απασχολεί. Έτσι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν περιστατικά bullying ή άλλα δυσάρεστα γεγονότα. Τα παιδιά, όμως, από την φύση τους νιώθουν διστακτικά στο να μιλήσουν με τους άλλους, ακόμα και τους γονείς τους. Ντρέπονται ή, καμιά φορά, νιώθουν και ενοχές.

Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν οι γονείς για να καταφέρουν να έχουν μια «ανοιχτή» σχέση με τα παιδιά τους; Να δώσουν στα παιδιά τους να καταλάβουν ότι είναι στην ίδια ομάδα.

Δοκιμάστε, επίσης, τα παρακάτω 5 βήματα για να πείσετε τα παιδιά σας να σας μιλήσουν πιο εύκολα…

Ξεκινήστε από νωρίς

Εγκαθιδρύστε μία οικογενειακή παράδοση συζητήσεων. Μιλήστε καθημερινά με τα παιδιά σας για το τι έκαναν μέσα στην ημέρα τους και χτίστε έτσι συνήθειες για σωστή επικοινωνία.

Έχετε υπομονή

Τα παιδιά μπορεί να αντιστέκονται έντονα αρχικά στις ερωτήσεις σας και να μην απαντούν. Εσείς, με υπομονή περάστε λίγο χρόνο μαζί με τα παιδιά σας κάνοντας κάτι διαφορετικό και έτσι θα του δώσετε τον χρόνο και τον χώρο να σας εκφράσει τις ανησυχίες του.

Κάντε "χαζομαρούλες"

Παιδιάστικες και αστείες ανοησίες. Γίνετε αυθόρμητοι και βοηθήστε τα παιδιά σας να χαλαρώσουν. Άλλωστε, τα παιδιά «ανοίγονται» πιο εύκολα όταν οι γονείς τους τα κάνουν να γελούν ή τους δίνουν τη δυνατότητα να τους διορθώσουν.

Φερθείτε έξυπνα

Γίνετε λιγάκι… πονηροί και ζητήστε τη συμβουλή του παιδιού σε καταστάσεις που σας δυσκολεύουν και «πλησιάζουν» τις εμπειρίες του παιδιού. Έτσι το παιδί θα νιώσει πιο άνετα να σας μιλήσει για ό,τι το απασχολεί, αφού ταυτίζεται μαζί σας.

Ακούστε πραγματικά

Αν θέλετε το παιδί σας πραγματικά να σας μιλήσει για όσα το απασχολούν, ακούστε το. Δώστε προσοχή σε ό,τι σας λέει, δείξτε συμπόνια και ενεργοποιήστε την ενσυναίσθησή σας, ειδικά αν το παιδί σας είναι ευαίσθητο και «κλειστό».

Πηγή: fatherly.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter