Αρχική Γωνιά του Μαθητή Τα 8 χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου δασκάλου

Τα 8 χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου δασκάλου

Τα 8 χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου δασκάλου

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον καλό δάσκαλο από τους υπόλοιπους; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ξεκάθαρες απαντήσεις στη λύση αυτού του αινίγματος και στην καλύτερη περίπτωση οι απαντήσεις είναι συγκεχυμένες.

Θέλοντας όμως να βοηθήσουμε γονείς μαθητών αλλά και εκπαιδευτικούς στο να καταλάβουν ποια κριτήρια πρέπει να πληροί ένας δάσκαλος, συγκεντρώσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά που κατά κοινή ομολογία συγκεντρώνουν οι δάσκαλοι που χαρακτηρίζονται σπουδαίοι. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτά που κάνουν τη διαφορά:

Η αυτοπεποίθησή του

Ο καλός δάσκαλος έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, γνωρίζει ότι κατέχει το αντικείμενο που διδάσκει και ξέρει πότε πρέπει να επιβληθεί στους μαθητές και να είναι πιο αυστηρός. Ξέρει ότι και η ίδια η παρουσία του πρέπει να εμπνέει αυτοπεποίθηση και δύναμη ( χωρίς όμως αυτό να υπονοεί ή να οδηγεί σε αλαζονεία και άσκηση εξουσίας).

Οι εμπειρίες και τα βιώματα

Τα βιώματα και οι εμπειρίες είναι πολύτιμες και απαραίτητες για όποιον δρα εντός παιδαγωγικού συστήματος. Ένα δάσκαλος που έχει ασχοληθεί με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, έχει μελετήσει βιβλία εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, αποκτά έναν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους μαθητές και τη γνώση γενικότερα.

Ότι η κατανόηση και ο σεβασμός είναι τα κίνητρα μάθησης κάθε μαθητή

Ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι η προσέλκυση του μαθησιακού ενδιαφέροντος των παιδιών. Η δημιουργία ενός θετικού κλίματος αλληλοσεβασμού κι εκτίμησης και η επίδειξη προσωπικού ενδιαφέροντος για κάθε μαθητή έχει παρατηρηθεί ότι ενισχύει το ενδιαφέρον για το μάθημα και τη μάθηση. Η προσφορά εναλλακτικών δραστηριοτήτων ή πηγών (π.χ. μελέτη κειμένου, δημιουργία κολάζ, βίντεο κ.α.) για την προσέγγιση της διδακτέας ύλης και η δυνατότητα των παιδιών να επιλέγουν τον τρόπο που τους ταιριάζει αναβαθμίζει το ρόλο του μαθητή και συμβάλλει σε μια πιο μοντέρνα προσέγγιση του μαθήματος.

Ότι είναι άνθρωπος και μπορεί καμιά φορά να μην έχει την απάντηση σε ό,τι ρωτήσεις

Μερικοί δάσκαλοι παραδέχονται, απολογητικά, ότι «δεν έχω ιδέα ποια είναι  η απάντηση στην ερώτησή σου»  ενώ άλλοι, που είναι στενά συνδεδεμένοι με τους μαθητές τους, δεν φοβούνται να δείξουν τα συναισθήματά τους μέσα  στην  σχολική αίθουσα, ούτε έχουν ενδοιασμούς να παραδεχτούν ότι δεν ξέρουν κάτι.  Φυσικά κανένας δεν θέλει να φαίνεται ανεπαρκής στην τάξη. Αλλά τι καλύτερο από το να παραδεχτεί ότι «δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω, αλλά μπορούμε όλοι μαζί να βρούμε  την απάντηση».

Ότι είναι τεχνολογικά επαρκής

Η σύζευξη της τεχνολογίας και της φωτισμένης διδασκαλίας: ο φωτισμένος δάσκαλος που να είναι εμβαπτισμένος στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον, είναι το ζητούμενο.

Η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση

Ο σπουδαίος δάσκαλος ψάχνει ακατάπαυστα, όχι για πιο αποτελεσματικούς και ανατρεπτικούς τρόπους διδασκαλίας, αλλά για να κατανοήσει τις μικροδιαφορές και τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διδασκαλία του αποδοτικότερη.

Η  εστίαση στην ουσία του μαθήματος

Η μετάδοση της γνώσης πρέπει να είναι σαφής και καθαρή. Ο σπουδαίος δάσκαλος εντοπίζει τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία της διδακτέας ύλης, κάνοντας λεπτομερείς εκτιμήσεις ξανά και ξανά, ώστε να εντοπίσει την «ουσία του πράγματος» πάνω στην οποία θα βασίσει τη διδασκαλία.

Δεν αρέσκεται ούτε επαναπεύεται σε καλές δημόσιες σχέσεις με συναδέλφους ή ανωτέρους

Ο καλός δάσκαλος δεν ενδιαφέρεται να είναι αρεστός σε όλους , ούτε υπόκειται σε εκβιασμούς για να αλλάξει τους τρόπους διδασκαλίας του απλά για να νιώθει ότι εναρμονίζεται με το σύστημα. Αλλάζει μόνο, όταν δει έμπρακτα ότι αυτό θα ευεργετήσει τους μαθητές του και τον τρόπο διδασκαλίας του. Καλό είναι να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα και στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και στην αξία που έχει ο δάσκαλος για την ψυχή των παιδιών, αλλά και στα κριτήρια με τα οποία ένα δάσκαλος θα επιτρέπεται να διδάσκει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.