Τα λάθη που κάνεις με το lunch box του παιδιού σου και πώς να τα διορθώσεις

Κάθε πρωί ή – αν είστε πιο προνοητικές – κάθε βράδυ ετοιμάζετε το κολατσιό που θα πάρει το παιδί μαζί του την επόμενη μέρα στο σχολείο.

Γεμίζετε το ταπεράκι του – ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται τελευταία το lunch box του – με τοστάκια, γλυκά, φαγητό, σνακ φρούτα και ό,τι άλλο χρειάζεται και θέλει το παιδί σας καθημερινά. Νομίζετε πώς είστε εντάξει με αυτό;

Υπάρχουν ορισμένα λάθη με το lunch box του παιδιού που πολύ πιθανά κάνετε και εσείς και είναι τα παρακάτω:

Πολύ μεγάλες μερίδες

Οι μεγάλες μερίδες αποτρέπουν τα παιδιά από το να φάνε ή τα οδηγούν στο να φάνε περισσότερο από όσο πρέπει. Η ιδανική ποσότητα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εκείνη που ισούται με το ¼ ή ½ της κούπας για κάθε φαγητό.

Συσκευασμένοι χυμοί

Είναι η εύκολη λύση, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο στο παιδί από συντηρητικά και… κόψιμο της όρεξής του. Οι συσκευασμένοι χυμοί είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και άλλα συστατικά που επηρεάζουν την όρεξη του παιδιού και του προκαλούν το αίσθημα κορεσμού χωρίς να έχει χορτάσει. Αποφύγετε τα συσκευασμένα προϊόντα και αντικαταστήστε τα με φρέσκα φρούτα. Για να ξεδιψά το παιδί και να ενυδατώνεται σωστά να θυμάστε πάντα να βάζετε δίπλα στο ταπεράκι του ένα μπουκαλάκι με νερό.

Έλλειψη λαχανικών

Είναι δελεαστικό να γεμίζουμε τα lunch box των παιδιών με έτοιμα σνακ. Δεν απαιτούν πολλή ώρα προετοιμασίας, τα περισσότερα παιδιά τα καταναλώνουν χωρίς αντιρρήσεις, ενώ – πλέον – στο εμπόριο υπάρχουν και προτάσεις με λιγότερα συντηρητικά.  Με αυτόν τον τρόπο, όμως, είναι πολύ πιθανό τα θρεπτικά συστατικά στο φαγητό των παιδιών μας να μειώνονται. Τα φρέσκα υλικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των παιδιών μας και τα λαχανικά είναι τα καταλληλότερα τρόφιμα για να προσφέρουν στα παιδιά μας όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, κάθε φορά που φτιάχνετε το κολατσιό των παιδιών τα καροτάκια, τα αγγούρια, τις τοματούλες ή όποιο άλλο λαχανικό μπορείτε να συσκευάσετε και να διατηρηθεί λίγες ώρες εκτός ψυγείου .

Μονοτονία

Μπορεί τα παιδιά να λατρεύουν τα μακαρόνια, το ρύζι και τα κεφτεδάκια, αλλά δεν μπορούν να τα καταναλώνουν και κάθε μέρα. Προσπαθήστε το κολατσιό του παιδιού σας να είναι ποικίλο και να αλλάζει – αν είναι δυνατό – καθημερινά. Εμπλουτίστε το lunch box του παιδιού με χρώμα, μυρωδιές και ποικιλία τροφών. Δημιουργήστε όμορφα σχέδια στο ταπεράκι του παιδιού και δείτε το να εξαφανίζει το φαγητό του.

Υδατάνθρακες

Πολύ συχνά δεν σκεφτόμαστε το πώς συνδυάζουμε μεταξύ τους τα τρόφιμα και πώς αυτά επηρεάζουν το παιδί. Αν καταναλώσει πολλούς υδατάνθρακες μαζί τότε το παιδί θα γεμίσει ενέργεια για λίγη ώρα, η οποία θα το οδηγήσει στο αίσθημα κούρασης γρηγορότερα. Σκεφτείτε πόσες φορές βάλατε μαζί στο lunch box του παιδιού μακαρόνια, κρακεράκια και πατατούλες. Μία μερίδα τη φορά είναι απόλυτα αποδεκτή. Προσπαθήστε να τη συνδυάσετε με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη εξισορροπεί τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα και βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να συγκεντρώνεται. Μην αποκλείετε από το φαγητό του τα τυροκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς και το γιαούρτι. Τρόφιμα όπως τα παραπάνω είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και δίνουν περισσότερη ενέργεια στον οργανισμό.

Αποκλείετε το παιδί από τη διαδικασία

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν τι τρώνε και γιατί. Είναι επίσης σημαντικό να νιώθουν ότι συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής του κολατσιού τους και να αναλαμβάνουν σιγά σιγά ευθύνες και για αυτό. Φτιάξτε ένα πλάνο για το lunch box του παιδιού σας και ακολουθήστε το μαζί. Πέρα από ένα κολατσιό που είναι πολύ πιθανό το παιδί να φάει θα περάσετε και όμορφες στιγμές μαζί…