Τα μικρότερα αδέρφια διδάσκουν τα μεγαλύτερα ενσυναίσθηση

Τα μεγαλύτερα αδέρφια έχουν πολλά να διδάξουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, όμως έχουν να πάρουν και ένα σημαντικό μάθημα από αυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα: το νόημα της ενσυναίσθησης! Μέχρι σήμερα, τα μικρότερα παιδιά θεωρούνταν αυτά που αναζητούν διαρκώς την προσοχή και που περισσότερο «παίρνουν» από τους γύρω τους, παρά «δίνουν». Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Child Development, όμως, επιβεβαιώνει, ότι τα μικρότερα αδέρφια εξασφαλίζουν, ότι τα μεγαλύτερα δεν θα εξελιχθούν σε άκαρδους ενήλικες –δεν είναι και λίγο!

«Παρόλο που θεωρείται, ότι οι βασικές πηγές κοινωνικοποίησης κατά την ανάπτυξη των μικρότερων παιδιών είναι οι γονείς και τα αδέλφια τους, και όχι το αντίθετο, βρήκαμε, ότι τόσο τα μικρότερα όσο και τα μεγαλύτερα αδέρφια έχουν να συμβάλλουν θετικά μεταξύ τους στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Marc Jambon, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Παλαιότερες έρευνες στα αδέρφια, είχαν δυσανάλογα επικεντρωθεί στην επίδραση των μεγαλύτερων προς τα μικρότερα, ίσως επειδή αυτή είναι πιο εμφανής. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, τα μεγαλύτερα παιδιά παίζουν ρόλο σε πολλά αναπτυξιακά ορόσημα των μικρών αδελφών τους, από την κινητική τους ανάπτυξη μέχρι το ενδεχόμενο να γίνουν καπνιστές μεγαλώνοντας. Και παρόλο που μεμονωμένες μελέτες είχαν κάνει λόγο και για την αντίστροφη επίδραση, αυτή είναι η πρώτη τόσο εκτενής έρευνα που δίνει έμφαση στον σημαντικό ρόλο των μικρότερων παιδιών.

Για αυτήν, επιστρατεύτηκαν 452 ζευγάρια αδελφών από τον Καναδά, ηλικίας από 18 μηνών έως 4 ετών. Αρχικά, τα επίπεδα ενσυναίσθησής τους εκτιμήθηκαν από τους ειδικούς, όταν αυτοί τα επισκέφθηκαν στα σπίτια τους –τότε οι ειδικοί προσποιήθηκαν, ότι κάτω κακό τους συνέβη, π.χ. ότι χτύπησαν, και κατέγραψαν τις αντιδράσεις των παιδιών. Έπειτα από 18 μήνες, οι ειδικοί επέστρεψαν, για να παρατηρήσουν αλλαγές στα επίπεδα ενσυναίσθησης -σύμφωνα με τα αποτέλεσματα, αυτές ήταν στατιστικά σημαντικές.

Μια αλλόκοτη εξαίρεση έχει να κάνει με τις αδελφές που έχουν μικρότερους αδελφούς. Αυτές δεν έδειξαν σημάδια βελτίωσης της ενσυναίσθησής τους 18 μήνες μετά. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό και συνιστούν να γίνουν περισσότερες μελέτες που θα εμβαθύνουν στις περίπλοκες δυναμικές ανάμεσα στα αδέλφια.

Πηγή: fatherly.com