Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Τα μωρά που γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι είναι πιο έξυπνα, λέει νέα έρευνα

Τα μωρά που γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι είναι πιο έξυπνα, λέει νέα έρευνα

Τα μωρά που γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι είναι πιο έξυπνα, λέει νέα έρευνα

Τα μωρά που γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι είναι πιθανότερο να είναι πολύ έξυπνα και να αποφοιτήσουν με επιτυχία από κάποιο πανεπιστήμιο, υποστηρίζει πρόσφατη βρετανική έρευνα.

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα μωρά που γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε επιτυχημένους ενήλικες καθώς ο όγκος του ανθρώπινου εγκεφάλου φαίνεται πως συνδέεται με τον δείκτη νοημοσύνης.

«Μελετώντας την σχέση των γονιδιακών επιρροών, των μαθησιακών ικανοτήτων και ορισμένων χαρακτηριστικών της ανθρώπινης ψυχικής υγείας, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι μαθησιακές ικανότητες έχουν να κάνουν και με το μέγεθος του κεφαλιού και με την φυσική κατάσταση του ατόμου», δήλωσε ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, Ίαν Ντέρι, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το δείγμα της έρευνας

Η έρευνα βασίστηκε σε 100,000 Βρετανούς που έχουν δώσει δείγμα του γενετικού τους υλικού στη Βιοτράπεζα, στόχος της οποίας είναι να μελετά σε βάθος χρόνου τη σχέση μεταξύ γονιδίων, σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά και γενικότερης εξέλιξης στην πορεία της ζωής.

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα αίματος , ούρων και σάλιου απ’ όλους όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και τους ρώτησαν σχετικά με τον τρόπο ζωής τους. Τα μωρά με μεγάλο κεφάλι, λοιπόν, μέχρι να κλείσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και μεγαλώνοντας έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης απ’ όσο τα άλλα παιδιά. Και μάλιστα, όσο κι αν μεγαλώσει το κεφάλι μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, ο δείκτης νοημοσύνης δεν αλλάζει θεαματικά.  Αρκετές μελέτες, μάλιστα, που έχουν διεξαχθεί σε παιδιά έχουν δείξει πως, όσα διαθέτουν μεγαλύτερους εγκεφάλους τείνουν να αποκομίζουν υψηλότερη βαθμολογία σε νοητικά τεστ ενώ παρόμοια είναι τα αποτελέσματα και στους ενήλικες. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η ανάπτυξη του εγκεφάλου που είχαν τα μωρά ενώ βρίσκονταν στη μήτρα και μέχρι να γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια ήταν αυτή που καθόριζε το πόσο έξυπνα θα ήταν στην ηλικία των τεσσάρων ή ακόμα και των οκτώ τους χρόνων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η περίμετρος του κεφαλιού των νεογέννητων αγοριών είναι κατά μέσο όρο 36 εκατοστά, ενώ των κοριτσιών 35 εκατοστά, οπότε κάθε επιπλέον εκατοστό δίνει... έξτρα ελπίδες για μελλοντική επιτυχία και διακρίσεις.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter