Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Τα νεογνά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα νεογνά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα νεογνά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μία χρόνια νευρολογική πάθηση που ανήκει στην κατηγορία των απομυελινωτικών νόσων. Πρόκειται για καταστάσεις στις οποίες υπάρχει σταδιακή καταστροφή της μυελίνης, του περιβλήματος των νεύρων που βοηθά στην προστασία αυτών καθώς και στη μετάδοση των νευρικών ώσεων. Αποτέλεσμα είναι η διαταραχή στη μετάδοση των ερεθισμάτων κατά μήκος ενός νεύρου, δηλαδή δυσλειτουργία αυτού.

Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) αργότερα στη ζωή τους από ό, τι τα μωρά τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην online έκδοση του Neurology®, το ιατρικό περιοδικό της αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τη βιταμίνη D και τις έγκυες γυναίκες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Nete Munk Nielsen, MD, MSc, PhD, του Ινστιτούτο Serum στην Κοπεγχάγη, Δανία.

Στη Δανία, τα δείγματα των κηλίδων αίματος από δοκιμές ελέγχου των νεογέννητων αποθηκεύονται στην Εθνική Βιοτράπεζα. Οι ερευνητές εντόπισαν αυτούς που γεννήθηκαν από τις 30 Απριλίου 1981, και εμφάνισαν Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από το 2012. Το αίμα από αυτά τα 521 άτομα στη συνέχεια συγκρίθηκε με εκείνο των 972 ατόμων του ιδίου φύλου και ημερομηνίας γέννησης που δεν είχαν ΣΚΠ. Τα νεογνά με επίπεδα βιταμίνης D λιγότερο από 30 nanomoles ανά λίτρο (nmol / L) θεωρήθηκαν ότι γεννήθηκαν με ανεπαρκή επίπεδα. Επίπεδα 30 έως λιγότερο από 50 nmol / L θεωρήθηκαν με έλλειψη βιταμίνης και επίπεδα υψηλότερα ή ίσα με 50 nmol / L θεωρήθηκαν επαρκή.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση το επίπεδο της βιταμίνης D, η 1η ομάδα είχε επίπεδα μικρότερα από 21 nmol / L και η 5η επίπεδα υψηλότερα ή ίσα με 49 nmol / L. Στην 1η ομάδα υπήρχαν 136 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 193 άτομα χωρίς ΣΚΠ. Στην 5η ομάδα, υπήρχαν 89 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 198 άτομα χωρίς τη νόσο. Εκείνοι στην 5η ομάδα φάνηκε να είναι 47% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ΣΚΠ στη μετέπειτα ζωή από εκείνους στην 1η ομάδα, που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

vitamindpreventsprostatecancergrowth

O Nielsen τονίζει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς. Τα δείγματα κηλίδων αίματος ήταν διαθέσιμα για την ανάλυση της βιταμίνης D για το 67% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. τα επίπεδα της βιταμίνης D βασίστηκαν σε μία μέτρηση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας 30 ετών ή νεότεροι, οπότε η μελέτη δεν περιλαμβάνει ανθρώπους που ανέπτυξαν ΣΚΠ σε μεγαλύτερη ηλικία.

Επιπλέον, ο πληθυσμός της Δανίας είναι κυρίως λευκός, έτσι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν και σε άλλους πληθυσμούς. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι αυτή η φαινομενικά ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει μέσω άλλων παραγόντων στη μετέπειτα ζωή όπως στα επίπεδα της βιταμίνης D, όπου σε αυτή την περίπτωση μία πιθανή συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D στη μητέρα θα μείωνε τον κίνδυνο για ΣΚΠ στους απογόνους. Πηγές της βιταμίνης D είναι: η διατροφή, ο ήλιος, το μουρουνέλαιο και τα συμπληρώματα. Η διαιτητική βιταμίνη D βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και το μουρουνέλαιο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D να είναι μέσα στα συνιστώμενα επίπεδα!

Όλγα Κριτσίνη
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.