Έρευνα αποκαλύπτει: Τα παιδιά ανησυχούν για το σώμα τους ήδη από τα 8 τους χρόνια

Η εικόνα του σώματος είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς όλους μας. Είναι, μάλιστα, συνηθισμένο τέτοιες ανησυχίες να επηρεάζουν περισσότερο έφηβους και νέους ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όπως ξέρετε τέτοια ζητήματα μπορεί να προκύψουν εξ’ αιτίας πολλών αφορμών, όπως είναι οι κοινωνικές πιέσεις ή οι ορμόνες.

Νέα έρευνα, όμως, υποστηρίζει ότι θέματα σχετικά με την εικόνα του σώματός τους μπορεί να έχουν και παιδιά πολύ νεαρότερης ηλικίας. Η έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, έδειξε ότι παιδιά ηλικίας ακόμα και 8 ή 9 ετών ανησυχούν για την άσχημη εικόνα του σώματός τους!

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 1,100 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8 και 9 ετών και μέτρησαν το πόσο ικανοποιημένα ήταν τα παιδιά με το σώμα τους χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αποκλειστικά για αυτόν τον λόγο. Το συγκεκριμένο εργαλείο διαθέτει 8 τύπους σιλουέτας παιδιών, διαφορετικούς για αγόρια και κορίτσια, που κυμαίνονται από την πολύ αδύνατη έως την υπέρβαρη.

Από τα παιδιά ζητήθηκε να διαλέξουν αρχικά τον σωματότυπο που θεωρούσαν ότι ανταποκρινόταν περισσότερο στην εικόνα τους σήμερα – έκαναν, δηλαδή, αυτοαξιολόγηση. Στη συνέχεια έπρεπε να σημειώσουν ποιος ήταν ο ιδανικός για εκείνα σωματότυπος, ποιο σώμα, με λίγα λόγια, θα ήθελαν να έχουν.

Στα αποτελέσματα φάνηκε ότι με μεγάλη διαφορά από τα αγόρια, τα κορίτσια εξέφρασαν αρνητική εικόνα για το σώμα τους και είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τον σωματότυπό τους. Σημειώθηκε βέβαια, ότι και τα αγόρια με υψηλότερα επίπεδα ορμονών εξέφρασαν και εκείνα περισσότερο αρνητική εικόνα για το σώμα τους.

«Αυτό που καταλάβαμε μέσω της έρευνας», δήλωσε η Δρ. Elizabeth Hughes ερευνήτρια και υπεύθυνη της συγκεκριμένης έρευνας, «είναι ότι τα παιδιά στην προεφηβεία είναι ευάλωτα στην άσχημη εικόνα για το σώμα τους και αυτή η δυσαρέσκεια δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τις απαρχές της εφηβείας».

«Για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, ανακαλύψαμε ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το επίπεδο ορμονών σε ένα παιδί τόσο πιο δυσαρεστημένο ήταν εκείνο με το σώμα του. Βέβαια, τα παιδιά αυτά έτειναν να είναι πιο ψηλά και πιο γεροδεμένα από τους συνομίληκούς τους και – ίσως – ένιωθαν πιο ώριμοι σωματικά, ανάμεσά τους», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν η έρευνά τους να αποτελέσει την απαρχή για τη συζήτηση περί στρατηγικών και προγραμμάτων αντιμετώπισης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να διατηρούν μια θετική εικόνα για το σώμα τους και άρα τον εαυτό τους…

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα ορμονών στα παιδιά κατά τη διάρκεια της έρευνας μετρήθηκαν μέσω δειγμάτων σάλιου.

Πηγή: moms.com