Τα παιδιά μας χρειάζεται να περνούν τουλάχιστον 3 ώρες εκτός σπιτιού καθημερινά, λέει ειδικός

Ανάμεσα σε ώρες διαβάσματος, παρακολούθησης video, παιχνιδιών σε tablets και κινητά, τα παιδιά μας έχουν φτάσει στο σημείο να περνούν ελάχιστον χρόνο παίζοντας στη φύση.

Έρευνες επί ερευνών, όμως, έχουν αποδείξει ότι η επαφή και το παιχνίδι στη φύση συμβάλλουν τα μέγιστα στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών και την καλή τους ψυχολογία.

Στις μέρες μας, δυστυχώς, λόγω του φορτωμένου προγράμματος μικρών και μεγάλων, τα παιδιά δεν παίζουν τόσο συχνά έξω όσο παλιότερα, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν τον χρόνο τους περισσότερο μπροστά σε οθόνες και υπολογιστές.

Πανεπιστημιακές έρευνες, μάλιστα, έχουν διαπιστώσει ότι παλιότερα τα παιδιά έπαιζαν διπλάσιο χρόνο έξω από το σπίτι από όσο τα παιδιά σήμερα.

Πόσες ώρες πρέπει να παίζουν τα παιδιά έξω – Τι υποστηρίζει η ειδικός

Η παιδιατρική εργοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του TimberNook – ενός βραβευμένου προγράμματος που έχει ως βάση του το παιχνίδι στη φύση – Angela Hanscom, υποστηρίζει ότι «το παιχνίδι εκτός σπιτιού είναι το καλύτερο δώρο που οι γονείς μπορούν να κάνουν στα παιδιά τους».

Μάλιστα, στο βιβλίο της με τίτλο «Balanced and Barefoot: How Unrestricted Outdoor Play Makes for Strong, Confident and Capable Children», η ειδικός προτείνει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών θα πρέπει να παίζουν έξω από το σπίτι τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα. «Ιδανικά», ισχυρίζεται, «τα παιδιά θα έπρεπε να ξοδεύουν 4 με 6 ώρες παιχνιδιού εκτός σπιτιού.»

Και μπορεί η πρόταση της παραπάνω ειδικού να φαντάζει… εξωπραγματική, σύμφωνα, όμως, και με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, τα παιδιά θα έπρεπε κατά μέσο όρο να παίζουν το λιγότερο μισή ώρα εκτός σπιτιού – χρόνος που δεν είναι ανέφτικτο να αφιερωθεί στο παιδί και το παιχνίδι του.

Τι κερδίζει ένα παιδί από το παιχνίδι εκτός σπιτιού

Όταν τα παιδιά παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, γίνονται δέκτες πολλαπλών ερεθισμάτων ταυτόχρονα. Νιώθουν ελευθερία και ανεμελιά, συναισθήματα τα οποία περιορίζονται όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Επιπλέον, τα περισσότερα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους είναι ομαδικά, γεγονός που σημαίνει ότι κοινωνικοποιούνται, γνωρίζουν φίλους και μαθαίνουν να συνεργάζονται και να παίζουν σε ομάδες.

Τα παιχνίδια στο ύπαιθρο βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η ταχύτητα, η προσοχή, ο συντονισμός κινήσεων, οι γρήγορες αντιδράσεις.

Τέλος, το παιχνίδι στο ύπαιθρο, βοηθά και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Διαβάστε εδώ το πώς.