Τα παιδιά που περνούν πάνω από 7 ώρες στις οθόνες καταστρέφουν τον εγκέφαλό τους

Τα παιδιά μεταξύ εννέα και δέκα ετών που χρησιμοποιούν για πάνω από 7 ώρες την ημέρα smartphones και tablets παρουσιάζουν αραίωση στον φλοιό του εγκεφάλου τους, δηλαδή στο εξωτερικό στρώμα του οργάνου που επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που διεξήχθη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας σε 4.500 παιδιά, τα ευρήματα της οποίας προκαλούν έντονη ανησυχία.

«Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι οι έξυπνες συσκευές ευθύνονται για την αλλοίωση του εξωτερικού φλοιού του εγκεφάλου, είμαστε ωστόσο σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει στους εγκεφάλους των παιδιών έπειτα από πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη», σημείωσε μιλώντας στο CBS Gaya Dowling, επιστήμονας που εργάστηκε στην εν λόγω έρευνα.
Αυτό που επιπλέον απέδειξε η έρευνα είναι, ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες από 2 ώρες μπροστά σε μια οθόνη, έχουν χειρότερες επιδόσεις στη γλώσσα και τα τεστ αντίληψης.
Οι επιστήμονες, που μελέτησαν τον εγκέφαλο 4.500 παιδιών, προσπάθησαν με αυτή τη μελέτη να αποδείξουν αν η χρήση έξυπνων συσκευών για πολλές ώρες μπορεί να καταλήξει σε εξάρτηση από αυτές, πράγμα που όμως θα πάρει χρόνια για να γίνει σαφές.
Ο Δημήτρης Χριστάκης, επικεφαλής στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, σημειώνει σχετικά: «Είμαστε στο μέσο ενός ανεξέλεγκτου πειράματος για την επόμενη γενιά των παιδιών». Η Ακαδημία συνιστά στους γονείς να αποφεύγουν τα παιδιά τους τη χρήση ψηφιακών μέσων πριν από τους 24 πρώτους μήνες ζωής.

Πάντως, μελέτη του 2014 είχε αποδείξει άμεση σχέση ανάμεσα στο πάχος του φλοιού του εγκεφάλου και στα επίπεδα IQ. Έτσι, οι άνθρωποι με υψηλό IQ δεν έχουν τον λεπτό φλοιό που έχουν οι άνθρωποι με χαμηλό IQ. Σε κάθε περίπτωση, ο φλοιός του ανθρώπινου εγκεφάλου λεπταίνει φυσιολογικά μετά την ηλικία των 5-6 ετών.