Αρχική Σχολή Γονέων Τα παιδιά που τους διαβάζουν γνωρίζουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο λέξεις μέχρι το Δημοτικό

Τα παιδιά που τους διαβάζουν γνωρίζουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο λέξεις μέχρι το Δημοτικό

Τα παιδιά που τους διαβάζουν γνωρίζουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο λέξεις μέχρι το Δημοτικό

Τα παιδιά στα οποία οι γονείς διαβάζουν πέντε βιβλία την ημέρα, πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο έχοντας ακούσει περισσότερες από 1.4 εκατομμύρια λέξεις από τα παιδιά στα οποία οι γονείς δεν διαβάζουν ποτέ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το Πανεπιστήμιο του Ohio λέει, ότι αυτό το «χάσμα εκατομμυρίων λέξεων» μπορεί να είναι θεμελιώδες στο πώς μαθαίνουν τα παιδιά το λεξιλόγιο και στην αναγνωστική τους ικανότητα.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα βασισμένοι σε προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες στο 25% των παιδιών προσχολικής ηλικίας δεν διαβάζει ποτέ κανείς βιβλία και σε ένα άλλο 25% διαβάζουν οι γονείς μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, ακόμα και τα παιδιά στα οποία οι γονείς διαβάζουν έστω ένα βιβλίο την ημέρα, ακούνε περίπου 290 χιλιάδες περισσότερες λέξεις μέχρι την ηλικία των 5 ετών, συγκριτικά με τα παιδιά στα οποία δεν διαβάζει κανείς.

«Τα παιδιά που ακούν περισσότερες λέξεις, θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένα όταν δουν τις λέξεις αυτές τυπωμένες στο σχολείο», λέει η επικεφαλής της έρευνας, Jessica Logan. «Επίσης, θα είναι πολύ πιο επιδέξια στην ανάγνωση.»

Οι ερευνητές, για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, ξεχώρισαν τα 100 παιδικά βιβλία με την μεγαλύτερη κυκλοφορία, για βρέφη και παιδιά, και από αυτά διάλεξαν τυχαία 30 για παιδιά και 30 για βρέφη και μέτρησαν πόσες λέξεις έχει το κάθε ένα. Κάπως έτσι υπολόγισαν πόσες λέξεις ακούει ένα παιδί μέχρι τα 5 του, ανάλογα με το πόσο του διαβάζουν. Τι βρήκαν;

Ένα παιδί στο οποίο δεν διαβάζουν ποτέ: 4.662 λέξεις.

Ένα παιδί στο οποίο διαβάζουν 1 με 2 φορές την εβδομάδα: 63.570 λέξεις.

Ένα παιδί στο οποίο διαβάζουν 3 με 5 φορές την εβδομάδα: 169.520 λέξεις.

Ένα παιδί στο οποίο διαβάζουν καθημερινά: 296.660 λέξεις.

Ένα παιδί στο οποίο διαβάζουν 5 βιβλία καθημερινά: 1.483.300 λέξεις.

«Το χάσμα του ενός εκατομμυρίου λέξεων, ανάμεσα στα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα πλούσιο αναγνωσιακά περιβάλλον και σε αυτά που δεν τους διαβάζουν ποτέ είναι χαώδες», λέει η Logan.

Και δεν είναι μόνο οι λέξεις που τα παιδιά ακούνε την ώρα του διαβάσματος: Οι γονείς συνήθως μιλούν με τα παιδιά τους για την ιστορία που διάβασαν ή προσθέτουν τις δικές τους λεπτομέρειες στην ιστορία. Και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο του λεξιλόγιό τους.

Το να διαβάζετε όσο περισσότερο μπορείτε στα παιδιά σας, είναι μια συνήθεια με αμέτρητα οφέλη, αφού όχι μόνο σας φέρνει πιο κοντά, αλλά τους δίνει και ένα σημαντικότατο εφόδιο για το μέλλον. Και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, οι ερευνητές λένε να αποφεύγετε τα ηλεκτρονικά βιβλία και να προτιμάτε τα κλασικά έντυπα βιβλία.

πηγή: thebump.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter