Αρχική InfoKids Νέα Τα παιδιά που «τρώνε ξύλο» από τους γονείς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χτυπούν τους συντρόφους τους

Τα παιδιά που «τρώνε ξύλο» από τους γονείς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χτυπούν τους συντρόφους τους

Τα παιδιά που «τρώνε ξύλο» από τους γονείς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χτυπούν τους συντρόφους τους

Όταν ήμασταν εμείς παιδιά, το «ξύλο» ήταν σχεδόν κανόνας. Ακόμα και οι πιο ισορροπημένοι, ακόμα και οι καλλιεργημένοι γονείς, μερικές σφαλιάρες στα μπούτια ή τον ποπό τις έριχναν. Τα χρόνια, όμως, πέρασαν, οι αντιλήψεις άλλαξαν, η επιστήμη μίλησε και πλέον η σωματική βία στα παιδιά, στο μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμένου κόσμου θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Αμέτρητες είναι οι έρευνες που μιλούν για τις επιπτώσεις της σωματικής βίας στην ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού, αφού προκαλούν υποσυνείδητες συμπεριφορές αργότερα στη ζωή του παιδιού, όπως αντικοινωνικότητα και νοητικά προβλήματα.

Πλέον, νέα έρευνα υποστηρίζει, ότι υπάρχει και μία ακόμα επικίνδυνη επίπτωση του ξύλου: η βία στους μελλοντικούς συντρόφους.

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας και που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Pediatrics, τα παιδιά που έχουν δεχθεί σωματική βία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν βίαια με τους μελλοντικούς τους συντρόφους.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Jeff Temple, πρόκειται για μία ακόμα έρευνα που συνοδεύει τα αμέτρητα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο βλαβερή είναι η σωματική βία. Η συγκεκριμένη δείχνει, ότι το να τιμωρείται κανείς σωματικά ως παιδί, συνδέεται με διατήρηση της ίδιας αυτής βίας στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε, ότι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που πολλοί άνθρωποι μεγαλώνοντας γίνονται βίαιοι, ωστόσο το συμπέρασμα που βγαίνει είναι, ότι αν ένα παιδί μαθαίνει, ότι η σωματική τιμωρία είναι ένας αποδεκτός τρόπος να λύνουμε τα προβλήματά μας, μπορεί έτσι να λειτουργεί και με τους μελλοντικούς συντρόφους του.»

Στην έρευνα συμμετείχαν 700 άτομα, ηλικίας από 15-25 ετών, το 19% εκ των οποίων ανάφερε, ότι έχει διαπράξει βία μέσα στη σχέση. Από αυτούς το 70% παραδέχτηκε, ότι έχει βιώσει σωματική βία στα παιδικά χρόνια.

Ο Dr. Jeff Temple καταλήγει: «αν θες να μειώσεις τον κίνδυνο των αρνητικών μελλοντικών επιπτώσεων στο παιδί σου -επιπτώσεις συμπεριφοράς, νοητικές ή σωματικές- μην το τιμωρείς σωματικά. Δεν ωφελεί σε τίποτα. Μπορεί να του κάνει μεγάλο κακό. Υπάρχουν καλύτερες στρατηγικές -που δεν προκαλούν ζημιά- και που είναι εύκολες στην εφαρμογή.»

Πηγή: babble.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter