Αρχική Σχολή Γονέων Τα παιδιά που χρειάζονται την περισσότερη αγάπη τη ζητούν με τον πιο “άσχημο” τρόπο

Τα παιδιά που χρειάζονται την περισσότερη αγάπη τη ζητούν με τον πιο “άσχημο” τρόπο

Τα παιδιά που χρειάζονται την περισσότερη αγάπη τη ζητούν με τον πιο “άσχημο” τρόπο

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας αντιμιλά ή ουρλιάζει πολλές φορές μέσα στην ημέρα και αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια διαμάχη; Γιατί όλα να γίνονται με φωνές και διαφωνίες;

Τα παιδιά θέλουν την προσοχή μας, αλλά συχνά τη ζητούν επίμονα και με τρόπο... κουραστικό για τους μεγάλους.

Αρκετές φορές είναι δύσκολο να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας είναι… απλώς παιδιά και χρειάζονται τον χρόνο και την προσοχή μας, ακόμα και αν δεν ξέρουν πώς να τη ζητήσουν.

Το να περιμένουμε, λοιπόν, να αντιδράσουν τα παιδιά όπως εμείς είναι λιγάκι… παράλογο.

Είναι δουλειά μας, ως γονείς, να τα διδάξουμε πώς θα διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Αν το καλοσκεφτείτε σήμερα έχουμε την απαίτηση τα παιδιά μας να φέρονται όπως οι ενήλικες και όχι όπως φέρονται τα μικρά παιδιά.

Ας παρατηρήσουμε για λίγο την καθημερινότητα ενός παιδιού 6 ετών το 2019

Από το πρωί που θα ξυπνήσει πρέπει να ετοιμαστεί για το σχολείο, με ησυχία και γρήγορες κινήσεις. Όταν φτάσει στο σχολείο πρέπει να κάθεται ήρεμο για 6 ώρες σε ένα θρανίο, να ακούει με προσοχή, να προσπαθεί να λύσει τις ασκήσεις του, να κάνει φίλους και να καταλάβει πώς θα γίνει και το ίδιο ένας καλός φίλος.

Έπειτα θα γυρίσει στο σπίτι πεινασμένο και κουρασμένο. Θα πρέπει να διαβάσει για την επόμενη μέρα και παράλληλα να μην φωνάζει, να μην παίζει, να μην γελάει μέσα στο σπίτι. Στη συνέχεια θα έχει κάποια δραστηριότητα εξωσχολική και θα γυρίσει στο σπίτι πάλι κουρασμένο απλώς για να… κοιμηθεί.

Ένα μικρό αγόρι ή ένα μικρό κορίτσι σήμερα ακούει περισσότερο ότι πρέπει να κάθεται ήσυχο παρά να διασκεδάζει. Παράλληλα, προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο και τους κανόνες του. Να βρει φίλους, να γίνει καλός άνθρωπος, άριστος μαθητής, αθλητής με υψηλές επιδόσεις και πόσα ακόμα να…

Μέσα σε όλα αυτές τις υποχρεώσεις είναι λογικό το μυαλό και το σώμα του να κουραστούν και να συγχυστούν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει με φωνές και νεύρα.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα θελήσει να μιλήσει πρώτα όταν τα συναισθήματά του και η κούραση το κατακλύσουν; Φυσικά, οι γονείς του.

Εκείνοι είναι που θα το βοηθήσουν να νιώσει ασφάλεια. Εκείνοι είναι που θα του επιβεβαιώσουν ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Δίπλα στους γονείς του το παιδί δεν πρέπει να νιώθει αμφιβολίες, αλλά σιγουριά και ηρεμία.

Σίγουρα, η απαιτητική καθημερινότητα των γονέων δεν τους επιτρέπει να συγκρατούν τα νεύρα και την κούρασή τους, αλλά πρώτοι εκείνοι πρέπει να προσπαθήσουν να τα καταφέρουν για να δώσουν το καλό παράδειγμα στο παιδί τους και να το βοηθήσουν να εκφράζεται με ηρεμία.

Πώς θα το κάνουν αυτό;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι η συμπεριφορά του παιδιού είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που περνά πολλά μηνύματα. Η κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς και των μηνυμάτων της είναι καίρια και για την αλλαγή τους.

Με απλά λόγια, πίσω από την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού μας, τα νεύρα, το κλάμα, τις φωνές, υπάρχει κάτι που την προκαλεί ή την ενδυναμώνει. Συνήθως, αυτό είναι μια ανικανοποίητη ανάγκη.

Όταν οι γονείς καταφέρουν να εντοπίσουν αυτές τις ανάγκες θα καταλάβουν και τι οδηγεί τα παιδιά τους στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Μάλιστα, αυτό που ανακαλύπτουν πολλές φορές - σύμφωνα με ειδικούς - είναι ότι ο παιδί τους δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από κατανόηση, στήριξη και, κυρίως, αγάπη!

Όταν οι γονείς αποδέχονται και δείχνουν κατανόηση στα συναισθήματα του παιδιού τους, εκείνο αντιλαμβάνεται ότι αυτά που νιώθει είναι σημαντικά, ακόμα και αν δεν τα εκφράσει με φωνές και κλάματα.

Τότε μπορεί να αφήσει τον εαυτό του να θρηνήσει για το σπασμένο παιχνίδι, να κλάψει επειδή του φώναξε η μαμά του, να βιώσει την ντροπή που ένιωσε όταν δεν ήξερε να απαντήσει στην ερώτηση του δασκάλου του.

Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σιγά σιγά γιατρεύονται και ως δια μαγείας το παιδί δεν έχει ανάγκη τον θυμό για να εκφραστεί και προχωρά ευκολότερα παρακάτω.

Οι περισσότεροι επιστήμονες και ψυχολόγοι προτείνουν στους γονείς να μένουν κοντά στο παιδί όταν αυτό είναι αναστατωμένο. Να γίνονται εκείνοι το «ασφαλές» του μέρος. Αν ξέρουν τι συμβαίνει να το λένε στο παιδί, να το ακούν και να προσπαθούν να το καταλάβουν.

Μπορούν να πουν στο παιδί: «Είσαι τόσο θυμωμένος τώρα που έσπασε το ποτήρι σου» ή «Είσαι στεναχωρημένη επειδή η αδερφή σου δεν έπαιξε μαζί σου» και να του επιτρέψουν να βιώσει αυτά τα συναισθήματα. «Είναι εντάξει. Όλοι κλαίνε ή θυμώνουν κάποιες φορές. Εγώ είμαι εδώ για σένα».

Μπορούν να του κρατούν το χέρι ή να το πάρουν αγκαλιά κι αν δεν θέλει να μείνουν απλώς δίπλα του, για να ξέρει ότι είναι εκεί, κοντά του και το αγαπούν.

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν το άγχος και την πίεση που νιώθουν και οι ενήλικες καθημερινά.

Αν θέλουμε, όμως, να μεγαλώσουμε παιδιά χωρίς ανασφάλειες, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στους γονείς τους πρέπει να τους δώσουμε αυτό που πραγματικά χρειάζονται: Αγάπη!


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter