Τα παιδιά που χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών χάνουν λιγότερες μέρες από το σχολείο

Αν έχετε παιδί σχολικής ηλικίας ή παιδί που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή αν πηγαίνετε συχνά σε παιδότοπους και παιδικές χαρές, το πιθανότερο είναι, ότι έχετε ήδη περάσει «έναν γύρο» ιώσεων φέτος. Ως γονείς, προσπαθούμε πάντα να κρατάμε τα παιδιά μας υγιή: Τους λέμε ξανά και ξανά να μην πίνουν από άλλων παιδιών τα ποτήρια και να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Όμως, σύμφωνα με νέα μελέτη, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούν τακτικά ένα απολυμαντικό χεριών.

Η νέα αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics αυτή την εβδομάδα, έδειξε, ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν απολυμαντικό χερών χάνουν λιγότερες μέρες σχολικών μαθημάτων, λόγω ιώσεων, από τα παιδιά που απλά πλένουν τα χέρια τους.

Η μελέτη ακολούθησε 911 παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, τα οποία πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. Τα παιδιά, οι οικογένειές τους και το προσωπικό των παιδικών σταθμών, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Το ένα γκρουπ χρησιμοποιούσε μόνο απολυμαντικών χεριών, το άλλο γκρουπ χρησιμοποιούσε σαπούνι και νερό και το τρίτο γκρουπ ακολουθούσε τις καθιερωμένες συνήθειες στο πλύσιμο των χεριών, χωρίς να ακολουθήσει κάποιον κανόνα.

Αυτό που αποδείχτηκε ήταν, ότι το γκρουπ με το απολυμαντικό χεριών έχασε το 3,25% των σχολικών ημερών λόγω ιώσεων, τις λιγότερες ημέρες συγκριτικά με τα δύο άλλα γκρουπ. Το γκρουπ με το σαπούνι και το νερό έχασε το 3,9% των σχολικών ημερών, ενώ το «ελεύθερο» γκρουπ έχασε το 4,2% των σχολικών ημερών. Παρόλο που τα ποσοστά δείχνουν ασήμαντα, οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι τα άτομα της ομάδας με το σαπούνι και το νερό είχαν 21% υψηλότερο ποσοστό να κολλήσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, που σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στον γιατρό, αντιβιοτικά και ένα παιδί που βήχει ασταμάτητα (πιθανώς μαζί και οι γονείς του).

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ως γονείς, μέχρι σήμερα πιστεύαμε, ότι το σαπούνι με το νερό είναι μακράν το καλύτερο απολυμαντικό των χεριών και, ότι η υπερβολική χρήση απολυμαντικού μπορεί να κάνει και κακό, αφού εξαλείφει την ανοσία και αναγκάζει τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Βελτίωσης της Υγειονομικής Περίθαλψης Dr. Don Goldman, είπε στο CNN ότι είναι περισσότερο χρήσιμη στους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. «Σίγουρα, πάντως, συμβάλλει στη γενικότερη πεποίθηση που είχαμε, ότι τα αλκοολούχα απολυμαντικά χεριών μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα πολύ μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Αν είστε και εσείς από τους γονείς που κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγει το παιδί σας τις ιώσεις, μη σταματάτε να τονίζετε τη σημασία του να πλένει συστηματικά τα χέρια του και να χρησιμοποιεί -ειδικά στο σχολείο- απολυμαντικό χεριών.

Πηγή: scarymommy.com