«Τα πλασματάκια της ησυχίας»: Αυτή η δασκάλα βρήκε τον τρόπο για να μένουν οι μαθητές ήσυχοι στην τάξη

Μία δασκάλα Δημοτικού βρήκε έναν πολύ έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο για να καταφέρει να κρατήσει τους μαθητές της ήσυχους μέσα στην αίθουσα. Τον ονομάζει «Τα πλασματάκια της ησυχίας» και σίγουρα είναι κάτι που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και στο σπίτι.

Όπως γράφει σε σελίδα σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τα έφτιαξε πολύ εύκολα και είναι τόσο αποτελεσματικά που πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά της ζητούν να τα εμφανίσει στην τάξη.

«Οι μαθητές μου λατρεύουν τα “Πλασματάκια της ησυχίας” και μου ζητούν να τα φέρνω πολύ συχνά στην τάξη», γράφει συγκεκριμένα στο κείμενό της, «ειδικά όταν θέλουμε να κάνουμε μια εργασία ή μία δουλειά που χρειάζεται ησυχία», συμπληρώνει.

«Τα πλασματάκια της ησυχίας, ζουν σε ένα δοχείο το οποίο είναι μονωμένο και πολύ ανθεκτικό στον ήχο. Βγαίνουν από αυτό μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ησυχία και οι δυνατοί ήχοι πληγώνουν τα αυτιά τους», εξηγεί η εκπαιδευτικός.

«Τους αρέσει πολύ να κάθονται  στα θρανία των μαθητών και να τους παρακολουθούν, μαθαίνοντας με τη σειρά τους όσα εκείνοι. Δεν τα πειράζει αν τα χτυπήσεις ελαφρά, αλλά τρομάζουν πολύ αν τα σηκώσεις ψηλά και αρχίσεις να παίζεις μαζί τους», διευκρινίζει η δασκάλα της οποίας η ιδέα έχει γίνει το νέο viral.

«Τοποθετώ ένα πλασματάκι πάνω σε κάθε θρανίο. Αν ο μαθητής κάνει φασαρία το πλασματάκι μετακινείται στην άλλη άκρη του θρανίου, επειδή φοβάται. Αν ο μαθητής συνεχίσει να κάνει φασαρία τότε το πλασματάκι ξαναμπαίνει στο βαζάκι του. Στο τέλος κάθε “ήσυχου”μαθήματος τα παιδιά που παρέμειναν υπάκουα και δεν έκαναν φασαρία κερδίζουν ένα αυτοκόλλητο, έναν βαθμό ή όποιο κρίνεται εσείς ότι είναι το σωστότερο κίνητρο για τους μαθητές σας. Καμιά φορά, μόνο και μόνο που υπάρχει το ήσυχο πλασματάκι στο θρανίο είναι μια άξια ανταμοιβή από μόνη της».

Πώς φτιάχνονται τα πλασματάκια της ησυχίας

Μπορείτε να αγοράσετε μικρά αρκουδάκια και φιγούρες για τα παιδιά ή να τις φτιάξετε μόνες, όπως κάνει και η εκπαιδευτικός της ιστορίας μας.

«Είναι πολύ εύκολο να φτιαχτούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι μικρά και χρωματιστά πον πον, υγρή κόλλα για να κολλήσουν πάνω τους τα μεγάλα μάτια και χαρτόνι τύπου κανσόν για τα ποδαράκια».

Νομίζω είναι μια πολύ καλή ιδέα για εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς, δε συμφωνείτε;