Αρχική InfoKids Υγεία Τα «σημάδια» και η συμπεριφορά που δείχνουν αυτισμό στο παιδί

Τα «σημάδια» και η συμπεριφορά που δείχνουν αυτισμό στο παιδί

Τα «σημάδια» και η συμπεριφορά που δείχνουν αυτισμό στο παιδί

Παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός ορίζεται από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτισμό μπορεί να εμφανίζουν ένα συνδυασμό συμπεριφορών σε διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας. Δύο παιδιά με αυτισμό μπορεί να λειτουργούν τελείως διαφορετικά και να έχουν διαφορετικές ικανότητες και αδυναμίες.

Μπορεί να ακούσετε διαφορετικούς όρους καθώς παίρνετε τη διάγνωση όπως αυτιστικά στοιχεία, άτυπος αυτισμός, φάσμα του αυτισμού, αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ανωριμότητα, διαταραχή επικοινωνίας. Ωστόσο πιο σημαντικό από τον ορισμό της διάγνωσης είναι να γίνει κατανοητό ότι τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να μάθουν και να έχουν βελτίωση με την κατάλληλη θεραπευτική – εκπαιδευτική παρέμβαση.

Κάθε άτομο με αυτισμό είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως όλοι μας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα άτομα με αυτισμό ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κάποια άτομα παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση στο λόγο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Μπορεί να έχουν δυσκολία να αρχίσουν ή να συνεχίσουν μία συζήτηση. Συχνά λέγεται ότι ο λόγος τους είναι μονόλογος (μιλούν στους άλλους αντί να συζητούν με τους άλλους).

Τα άτομα με αυτισμό συχνά λειτουργούν με μοναδικούς τρόπους και. μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες από τις πιο κάτω συμπεριφορές:

• Εμμονή στην ομοιότητα – αντίσταση στις αλλαγές
• Δυσκολία στην έκφραση των αναγκών τους και των επιθυμιών τους
• Επανάληψη λέξεων ή φράσεων
• Γέλιο ή κλάμα για λόγους που δεν είναι κατανοητοί στους άλλους ακόμη και όταν έχουν λόγο
• Απομόνωση
• Κρίσεις θυμού
• Δυσκολία να συνυπάρχουν με άλλους
• Δεν ανέχονται τη σωματική επαφή
• Καμία ή ελάχιστη βλεμματική επαφή
• Δεν ανταποκρίνονται στα τυποποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα
• Μονότονο ασυνήθιστο παιχνίδι
• Στριφογύρισμα αντικειμένων
• Προσκόλληση σε αντικείμενα
• Αυξημένη ή μειωμένη ευαισθησία στον πόνο
• Απουσία αίσθησης κινδύνου
• Υπέρ ή υπό κινητικότητα
• Ανομοιόμορφη ικανότητα σε δεξιότητες αδρής / λεπτής κινητικότητας
• Μη ανταπόκριση στον προφορικό λόγο

Σε κάποιες περιπτώσεις τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν επιθετικότητα προς τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Οι περισσότεροι από εμάς μέσω των αισθήσεων μπορούμε να νοιώσουμε διάφορα πράγματα γύρω μας. Για παράδειγμα μέσω της αφής, της όσφρησης, της γεύσης μπορούμε να αντιληφθούμε τι νοιώθουμε όταν δαγκώνουμε ένα ώριμο ζουμερό ροδάκινο με υπέροχο άρωμα: νοιώθουμε το χνούδι στη φλούδα του ροδάκινου, απολαμβάνουμε τους χυμούς του, την υπέροχη μυρουδιά και γεύση. Τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν συχνά προβλήματα αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Η αίσθηση της φλούδας του ροδάκινου μπορεί να είναι αφάνταστα ενοχλητική, μπορεί να μη τους αρέσει η μυρουδιά ή να τους ενοχλεί ο χυμός που πέφτει και λερώνει τα χέρια τους με αποτέλεσμα τελικά να παρουσιάσουν ίσως μία δύσκολη συμπεριφορά. Μπορεί επίσης κάποιοι από εμάς ενώ ξαφνικά ακούμε ένα δυνατό πολύ ενοχλητικό θόρυβο, να αντιδράσουμε με ήπιο ελεγχόμενο τρόπο. Τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να εκδηλώσουν άλλες συμπεριφορές όπως να κλείνουν τα αυτιά τους, να σκεπάζουν το κεφάλι τους ή να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά στον εαυτό τους ή τους άλλους. Αρκετοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι πολλές από τις τυπικές αυτιστικές συμπεριφορές, είναι αποτέλεσμα των διαταραχών της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις για τον αυτισμό. Αντίθετα με ότι γενικά πιστεύεται, πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν βλεμματική επαφή. Μπορεί να είναι λιγότερο συχνή ή διαφορετική από των άλλων παιδιών. Πολλά παιδιά με αυτισμό αναπτύσσουν καλό λειτουργικό λόγο και άλλα αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες όπως επικοινωνία με σήματα ή οπτικά μέσα. Οι δυσκολίες μπορεί να μειώνονται καθώς το παιδί αναπτύσσεται και εκπαιδεύεται.

Υπάρχουν δύο ακόμη μύθοι. Ο πρώτος είναι ότι τα παιδιά με αυτισμό δεν δείχνουν στοργή, αγάπη, συναίσθημα. Τα παιδιά με αυτισμό νοιώθουν και δείχνουν την αγάπη τους, χρειάζεται όμως υπομονή από τους γονείς για να κατανοήσουν τον τρόπο που το παιδί τους εκφράζει τα συναισθήματά του, ώστε να μπορέσουν να πάρουν και να δώσουν αγάπη.

Ο δεύτερος είναι ότι οι γονείς, κυρίως οι μητέρες, με τη συμπεριφορά τους προκαλούν αυτισμό στα παιδιά τους ή συμβάλλουν στην εμφάνισή του (αδιάφορες ή ψυχρές μητέρες). Αυτή είναι μία παλιά αντίληψη η οποία έχει εγκαταλειφθεί. Φυσικά το περιβάλλον και ιδιαίτερα το οικογενειακό περιβάλλον κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη όχι μόνο του παιδιού με αυτισμό αλλά οποιουδήποτε παιδιού. Το οικογενειακό περιβάλλον σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Το ζήτημα της διάγνωσης

Δεν υπάρχουν σήμερα ιατρικές εξετάσεις για τη διάγνωση του αυτισμού. Η διάγνωση βασίζεται στην εκτίμηση του αναπτυξιακού επιπέδου, στην παρατήρηση στους τομείς της επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης, παιχνιδιού / φαντασίας και των συμπεριφορών. Η γνώση της ιδιαίτερης φύσης του αυτισμού, η κλινική εμπειρία και η χρήση εξειδικευμένων διαγνωστικών δοκιμασιών, που απαιτούν ειδική εκπαίδευση, διασφαλίζουν την εγκυρότητα της διάγνωσης.

Η διαταραχή είναι ‘μετρήσιμη’ ως προς τη σοβαρότητα (ήπια, μέτρια, σοβαρή), με τη βοήθεια ειδικών κλιμάκων. Σε αυτή τη φάση η συμμετοχή των γονιών, άλλων ατόμων που φροντίζουν το παιδί και των δασκάλων είναι πολύτιμη, καθώς έχουν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το αναπτυξιακό ιστορικό του παιδιού. Στις πιο πολλές περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να οριστικοποιηθεί αξιόπιστα στην ηλικία των 2 και 2,5 χρόνων. Σήμερα προωθούνται τρόποι πρωιμότερης, έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης.

Θα ήταν ιδανικό το παιδί να αξιολογηθεί από διεπιστημονική ομάδα, και όχι μόνο από ένα ειδικό. Η ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει ψυχολόγο, ψυχίατρο, λογοθεραπευτή και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Όποια κι αν είναι η διάγνωση, είναι σημαντικό οι γονείς να ζητούν μία αναλυτική αξιολόγηση, όπου θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η διάγνωση και να τη φυλάξουν στο οικογενειακό αρχείο. Θα βοηθήσει αργότερα γονείς και επαγγελματίες σε επόμενες επαναξιολογήσεις του παιδιού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.