Τα θηλυκά έμβρυα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με αυτισμό

Αν η γιαγιά ενός κοριτσιού, από την πλευρά της μητέρας, κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της κόρης της, τότε το παιδί έχει 67% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει χαρακτηριστικά του αυτισμού, όπως δυσκολία στην επικοινωνία και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 14.500 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του 1990. Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Scientific Reports, αποκαλύπτουν ότι αν ένα κορίτσι, όσο βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του, εκτίθεται στον καπνό της γιαγιάς του, τότε η εγγονή διατρέχει 53% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Ωστόσο, το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για τα αγόρια για λόγο που δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

«Το να προστατεύσει μια μητέρα το παιδί της από τον καπνό του τσιγάρου, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει για να του δώσει ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή. Τώρα, βρήκαμε ότι η αποφυγή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη αφορά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια», ανέφερε η καθηγήτρια Τζιν Γκόλντινγκ.