Αρχική Σχολή Γονέων Τα υπάκουα παιδιά ακολουθούν σαφείς οδηγίες!

Τα υπάκουα παιδιά ακολουθούν σαφείς οδηγίες!

Τα υπάκουα παιδιά ακολουθούν σαφείς οδηγίες!

Ένα λάθος που γίνεται πολύ συχνά από τους γονείς και τους δασκάλους έγκειται στην διατύπωση των οδηγιών που δίνονται και των υποδείξεων που γίνονται στα παιδιά.

Τις περισσότερες φορές και οι γονείς και οι δάσκαλοι λένε στα παιδιά φράσεις όπως «να είσαι καλός», «να είσαι φρόνιμος», «να είσαι ήσυχος» κτλ. Οι φράσεις όμως αυτές εκτός από ετικέτες, ως οδηγίες είναι αόριστες. Τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη μας, όπως και εμείς ως ενήλικες δεν μπορούμε να διαβάσουμε τη σκέψη των άλλων ανθρώπων γύρω μας, συνεπώς δεν έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν τι ακριβώς εννοεί ένας ενήλικας με τη φράση «να είσαι φρόνιμος», «να είσαι καλός», κοκ.

Είναι πολύ πιο βοηθητικό να διατυπωθεί η οδηγία με τέτοιο τρόπο ώστε κατά πρώτο να μην βάζουμε ετικέτες στα παιδιά (καλός, φρόνιμος, άταχτος, κτλ)και κατά δεύτερο να διατυπώνει ξεκάθαρα και συγκεκριμένα αυτό που ζητάμε: «όταν είσαι στη γιαγιά θέλω να μαζεύεις τα παιχνίδια σου όταν τελειώνεις με αυτά και να κάνεις αυτό που σου ζητάει», «όταν θα πάμε στην εκκλησία δεν θα φεύγεις από δίπλα μου, δεν θα φωνάζεις και αν χρειάζεσαι κάτι θα μου το πεις με σιγανή φωνή» ή ακόμα «στο σχολείο δεν κτυπάμε τα άλλα παιδάκια, αν κάποιο μας ενοχλήσει το λέμε στη δασκάλα». Η’ για τους δασκάλους: «θέλω να λύσετε την άσκηση σας χωρίς να μιλάτε και χωρίς παίζεται με τον διπλανό σας».

Με αυτό τον τρόπο λέμε στα παιδιά ξεκάθαρα τι προσδοκούμε από αυτά. Είναι επίσης καλύτερα, στις περιπτώσεις που έχουμε την ευχέρεια, να τους υποδείξουμε εκ των προτέρων τι ζητάμε από αυτά και όχι να περιμένουμε τη στιγμή που θα κάνουν κάποια «αταξία».

Να θυμάστε ότι αν δεν ξεκαθαρίσετε εσείς στο παιδί τι είναι και τι δεν είναι επιτρεπτό ή τι αναμένεται από αυτό, το ίδιο δεν είναι σε θέση να το κρίνει, πολλές φορές μέχρι να φτάσει στην εφηβεία.

Ταυτόχρονα κάθε φορά που είστε ξεκάθαροι με τα παιδιά τα βοηθάτε να μην αγχώνονται, γιατί πολύ απλά γνωρίζουν τι περιμένετε από αυτά και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση που δεν θα υπακούσουν.

Ιουλία Μαϊμάρη

Κλινική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.