Αρχική Σχολή Γονέων Τελικά, καλός γονιός σημαίνει αυστηρός γονιός;

Τελικά, καλός γονιός σημαίνει αυστηρός γονιός;

Τελικά, καλός γονιός σημαίνει αυστηρός γονιός;

Όταν ήσασταν μικροί νομίζατε ότι οι γονείς σας ήταν πολύ αυστηροί; Μήπως ανήκετε και εσείς στον κλαμπ των αυστηρών γονιών, κι ας μην το παραδέχεστε ανοιχτά; Οι αυστηροί γονείς είναι εκείνοι που δέχονται αρκετά αρνητική κριτική, αλλά την αξίζουν πραγματικά; Σύμφωνα με την επιστήμη… όχι!

Οι αυστηροί γονείς έχουν πιο επιτυχημένα παιδιά

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2015 από το Πανεπιστήμιο του  Essex, τα κορίτσια που είχαν αυστηρές μητέρες, οι οποίες έθεταν τον πήχη πολύ ψηλά είχαν -τελικά- περισσότερες πιθανότητες να πάνε στο πανεπιστήμιο και να κερδίσουν μεγαλύτερους μισθούς, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να μείνουν έγκυες στην εφηβεία. «Σε πολλές περιπτώσεις πετύχαμε εκεί που πιστεύαμε πως ήταν πιο βολικό για εμάς, ακόμα κι αν αυτό ήταν ενάντια στην επιθυμία των γονιών μας. Ωστόσο, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις συμβουλές των γονιών μας, τελικά επηρεαστήκαμε -ίσως με έναν πιο διακριτικό τρόπο-, για αποφάσεις που θεωρούσαμε πως ήταν αυστηρά δικές μας», είχε δηλώσει η επικεφαλής της έρευνας Ericka Rascon-Ramirez.

Με λίγα λόγια, η υγιής πίεση από τους γονείς μπορεί να αυξήσει τις καλές επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο και να οδηγήσει σε μια πιο επιτυχημένη ζωή.

Πότε η αυστηρότητα ξεπερνά τα όρια;

Κάθε γονιός ή ενήλικας που περιμένει μωρό, αναρωτιέται: «Πόσο αυστηρός πρέπει να είμαι με το παιδί μου;». Έρευνες και ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αυστηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα και να μεγαλώσει ένα παιδί που θα χρησιμοποιεί το ψέμα ως ασπίδα για την ανασφάλειά του. Οι υπερβολικές απαιτήσεις, η αναζήτηση της τελειότητας ή οι προσβολές μπροστά στους άλλους μπορούν να οδηγήσουν, επίσης, το παιδί στην υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς.

Από την άλλη και η υιοθέτηση μια εντελώς χαλαρής προσέγγισης προς τα παιδιά δεν έχει και τα πιο θετικά αποτελέσματα, αφού και πάλι σύμφωνα με έρευνες, η χαλαρή συμπεριφορά επιδρά αρνητικά στην ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Υπάρχει μέση λύση;

Πώς μπορούν, λοιπόν, οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πετύχουν χωρίς να τα τρομάξουν με την αυστηρότητά τους ή την χαλαρότητά τους;

Οι επιστήμονες σε αυτό το ερώτημα φέρνουν ως απάντηση την πρόοδο των παιδιών – κυρίως στους τομείς της επιστήμης και των μαθηματικών – από την Κίνα σε σύγκριση με τα παιδιά άλλων εθνικοτήτων. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι γονείς τους είναι αυστηρότεροι, έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, θέτουν υψηλά στάνταρντ και τιμωρούν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Αξίζει, όμως, όλη αυτή η αυστηρότητα, αν λάβουμε υπ’ όψιν και τα αρνητικά αποτελέσματα που έχει στην ψυχολογία των παιδιών;

Ισορροπία: Η καλύτερη επιλογή

Η υπερβολική αυστηρότητα οδηγεί σε παιδιά με εντάσεις, ροπή προς το ψέμα και τη βίαιη συμπεριφορά και έλλειψη αγάπης και συμπόνιας για τους γύρω του, ενώ η υπερβολική ανεκτικότητα κάνει τα παιδιά να τα περιμένουν όλα στο χέρι, να μην έχουν όρια και να μην μπορούν να διαχειριστούν συναισθήματα όπως λύπη και απογοήτευση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρείτε το μέτρο. Η ελευθερία προϋποθέτει όρια, για παράδειγμα αφήνετε το παιδί να παίξει στην αυλή του σπιτιού για να μην κινδυνεύσει από τα αυτοκίνητα. Διαφορετικά ο κίνδυνος τραυματισμού του είναι μεγάλος. Άρα, ενώ τα όρια και οι περιορισμοί μπορεί να φαίνονται αυστηροί, δεν σημαίνει ότι δεν κρύβουν αγάπη και ενδιαφέρον πίσω τους.

πηγή: healthy-holistic-living.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter