Η τελική πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ για το σχέδιο αξιολόγησης των μαθητών

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα του σχεδίου αξιολόγησης μαθητών. Την ερχόμενη Πέμπτη η ΟΕΛΜΕΚ συνεδριάζει εκ νέου, ούτως ώστε να διαμορφώσει την τελική της θέση όσον αφορά το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών, την οποία θα καταθέσει στην Επιτροπή Αξιολόγησης, την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019.

Όπως ανάφερε σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους,  παρέδωσε στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, μια πρόταση συνολική για την αξιολόγηση των μαθητών.

«Την έδωσα στις κινήσεις να την διαβάσουν, να την μελετήσουν και να τοποθετηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρία του Κ.Δ.Σ., ώστε να διαμορφωθεί η τελική θέση που θα καταθέσουμε την Παρασκευή, στις 25 του μηνός. Φαίνεται να αντικρίζεται θετικά από τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ. Την πρόταση αυτή την έδωσα και στους γονείς και στους μαθητές, στην ΠΣΕΜ και στην Παιδοβουλή», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ στην πρόταση του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ για την αξιολόγηση του μαθητή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δεδομένου ότι η θέση τους για μη εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων παραμένει αμετάβλητη, προχώρησαν στην ετοιμασία δικής τους πρόταση, που αποβλέπει στη διαμόρφωση ενός ολιστικού συστήματος αξιολόγησης του μαθητή/-τριας, η οποία αξιοποιεί αφενός θετικά στοιχεία της πρότασης που κατατέθηκε με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Αξιολόγησης Μαθητή/-τριας» και αφετέρου αποτρέπει τις αρνητικές παρενέργειες που είναι δεδομένο, κατά την εκτίμησή μας, ότι θα προκύψουν από την εφαρμογή της διπλής εξεταστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση αφορά, σε πρώτη φάση, το Λύκειο και ακολούθως, θα επεκταθεί και στο Γυμνάσιο, αφού αξιολογηθεί πρώτα η εφαρμογή της στις τρεις τάξεις του Λυκείου, και περιλαμβάνει όλες τις μορφές αξιολόγησης με βάση τον σκοπό της αξιολόγησης (διαμορφωτική και τελική), ανάλογα με τον χρόνο διεξαγωγής της (αρχική διαγνωστική, συντρέχουσα, τελική) και σε σχέση με τα μέσα που χρησιμοποιούνται (γραπτή, προφορική ή/και άλλη).

Εξάλλου, την δική τους πρόταση ετοιμάζουν και οι γονείς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκο Νικηφόρου, οι οργανωμένοι γονείς αφού μελέτησαν, σε χθεσινή συνεδρία τους,  το σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή που είχαν ενώπιον τους, έχουν καταλήξει σε πρόταση.

Η πρόταση αυτή, είπε, περιλαμβάνει τους τρόπους αξιολόγησης του μαθητή τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, καθώς και κάποιες εισηγήσεις σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης του νέου σχεδίου αξιολόγησης, τις οποίες θα παραθέσουν ενώπιον όλων των πλευρών, σε μια προσπάθεια να φτάσουν με κοινή πρόταση την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Παιδείας.