Τεμπέλικο μάτι στα παιδιά: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η αμβλυωπία που συχνά αναφέρεται και ως «τεμπέλικο μάτι» και αποτελεί την αιτία εξαιτίας της οποίας τα παιδιά χάνουν περισσότερη όραση απ’ ότι απ’ όλες τις υπόλοιπες οφθαλμολογικές ασθένειες της παιδικής ηλικίας μαζί!

Τι είναι η αμβλυωπία

Η αμβλυωπία είναι συνήθως αποτέλεσμα διακοπής της ανάπτυξης της όρασης από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Η αμβλυωπία είναι η ελάττωση όρασης στο ένα ή και στα δυο μάτια ακόμα και με διόρθωση με τα γυαλιά. Σε πρώτη φάση απαιτείται μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση με χρήση σταγόνων ώστε να διαπιστωθεί η αιτία.

Γιατί;

Η αμβλυωπία μπορεί να οφείλεται σε:

στραβισμό

σε διαφορά στη διαθλαστική δύναμη των δύο ματιών

οποιουδήποτε είδους εμπόδιο στον αμφοτερόπλευρο οπτικό ερεθισμό των ματιών πχ βλεφαρόπτωση ή καταρράκτης.

Τι κάνουμε στο ιατρείο;

Ο σκοπός της θεραπείας είναι η ανάπτυξη της καλύτερης δυνατής όρασης. Σε πρώτη φάση χορηγούνται γυαλιά αν χρειάζονται. Ακολουθεί θεραπεία αποκλεισμού του καλού ματιού (με patch) ώστε να ερεθιστεί οπτικά το «κακό μάτι». Αν το παιδί φοράει γυαλιά το patch φοριέται πάνω από τα γυαλιά και είτε επικολλάται στο μάτι ή φοριέται υφασμάτινο patch πάνω από τα γυαλιά. Η διάρκεια που θα χρειαστεί να φορεθεί το patch εξαρτάται από το βαθμό της αμβλυωπίας. Αν η αμβλυωπία μείνει χωρίς θεραπεία η όραση θα μείνει ανεπανόρθωτα χαμηλή. Είναι καλό να φοριέται το patch όταν το παιδί κάνει λεπτομερή κοντινή δουλειά πχ ζωγραφική, διάβασμα κλπ. Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο καλό είναι να φορούν το patch.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς;

Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπουμε μια έγκαιρη πρώτη πλήρη παιδο-οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού μας. Αυτή, σε απουσία άλλων ενδείξεων, συστήνεται να γίνεται σε όλα τα παιδιά στην ηλικία των τριών ετών, ή όποτε ο παιδίατρος ή ο παιδο-οφθαλμίατρος το συστήσει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο χρόνος που ο οφθαλμίατρος έχει για την αντιμετώπιση του τεμπέλικου ματιού είναι περιορισμένος λόγω του ότι η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος ολοκληρώνεται στα 7 έτη.

Μαρία Μηλιά

Οφθαλμίατρος MBBS,FEBO,MRCOphth

Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στην Παιδο-οφθαλμολογία-Στραβισμό