Αρχική InfoMommy Λεμεσός: Θάνατος 8χρονης - Η κατάθεση της μάνας που αλλάζει τα δεδομένα

Λεμεσός: Θάνατος 8χρονης - Η κατάθεση της μάνας που αλλάζει τα δεδομένα

Λεμεσός: Θάνατος 8χρονης - Η κατάθεση της μάνας που αλλάζει τα δεδομένα

Την δική της εκδοχή έδωσε στους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού η μητέρα του άτυχου κοριτσιού που έσβησε πριν από δυο 24ωρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Το 8χρονο κοριτσάκι είχε νοσηλευτεί προηγουμένως στις πρώτες βοήθειες του ΓΝ Λεμεσού, ωστόσο με την συναίνεση της μητέρας του το παιδί μεταφέρθηκε στο σπίτι του για να επιστρέψει λίγες ώρες μετά στο ΓΝ Λεμεσού όπου και υπέκυψε. Τα αίτια της νεκροτομής κατέδειξαν σηπτικό σοκ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ στη Λεμεσό η μητέρα στην κατάθεσή της ανέφερε ότι δεν κατάλαβε τι υπέγραφε. Την ώρα που έφευγε από το νοσοκομείο είπε, οι νοσοκόμοι την παρότρυναν να επιστρέψει το πρωί. Υπέγραψε δηλαδή, όπως προκύπτει, ένα χαρτί που δεν καταλάβαινε τι έγραφε αφού δεν μιλά καλά ελληνικά. Από κατάθεση θα περάσει και η αδελφή της  8χρονης που ήταν μαζί τους το μοιραίο βράδυ και μιλά καλά ελληνικά.

Τι προβλέπει ο νόμος για αυτή την περίπτωση

Στο Μεσημέρι και Κάτι, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου, ο οποίος εξήγησε το τι ισχύει με βάση τη νομοθεσία ως προς τον ισχυρισμό της μητέρας, ότι δηλαδή, προφανώς, δεν κατανόησε σωστά τα όσα της λέχθηκαν κατά την ενημέρωση από τους ιατρούς.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «οποιαδήποτε ιατρική ενέργεια προς έναν ασθενή, απαιτεί τη συγκατάθεσή του. Ο ασθενής πρέπει να τύχει πλήρους ενημέρωσης από τους ιατρούς. Σε περίπτωση που κωλύεται, ο Νόμος προβλέπει να ενημερωθούν οι συγγενείς. Τότε και μόνο τότε ο γιατρός νομιμοποιείται να προχωρήσει σε μια ιατρική πράξη».

Διευκρινιστικά, ο κ. Οικονόμου δήλωσε στο SigmaLive ότι έμμεσα προκύπτει από τη νομοθεσία ότι πρέπει να εξηγείς κατανοητά και διεξοδικά στον ασθενή (άρα δηλαδή στη γλώσσα του), σημείωσε. Ο γιατρός έτσι πρέπει να εξασφαλίσει την ενημερωμένη συγκατάθεση του ασθενή.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter