Θάνατος βρέφους στην Πάφο: Απαλλάχθηκε η μητέρα από τις κατηγορίες

Η υπόθεση θανάτου ενός 3μηνου βρέφους στην Τίμη της Πάφου είχε συγκλονίσει το παγκύπριο πριν περίπου έναν χρόνο, οπότε και έγινε γνωστή.

Ο γενικός εισαγγελέας αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, η μητέρα του άτυχου βρέφους να μην διωχθεί ποινικά.

Μερική απαλλαγή και για τον πατέρα

Πέρα από την μητέρα το Κακουργιδικείο Πάφου αποφάσισε από την κατηγορία παράληψης μεταφοράς του βρέφους στο νοσοκομείο έγκαιρα να απαλλαχθεί και ο 29χρονος πατέρας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, τα κτυπήματα που υπέστη το βρέφος ήταν θανατηφόρα και πολύ δύσκολα θα ήταν αναστρέψιμη η κατάσταση του ακόμη και αν ήταν έγκαιρη η μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Οι κατηγορίες απέναντι στον πατέρα

Ο πατέρας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας κατά παράβαση του άρθρου 205 του ποινικού κώδικα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και δια βίου και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, σύμφωνα με το άρθρο 210 του ποινικού κώδικα Κεφ. 154.

Η τραγική ιστορία του βρέφους

Το βρέφος έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου του 2018, εξ’ αιτίας βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη μετά από πτώση.

Οι γονείς μετέφεραν το παιδί στο Μακάρειο Νοσοκομείο τρεις ημέρες μετά την πτώση του και ενώ αυτό είχε ξεκινήσει να κάνει συνεχείς εμετούς.

Αρχικά, υποστήριξαν ότι το μωρό έπεσε από τον καναπέ του σπιτιού και ύψος 70 εκατοστών, οι Αρχές, όμως, εξέταζαν εξ’ αρχής το ενδεχόμενο άσκησης βίας κατά του βρέφους από τους γονείς του.

Οι υποψίες σχεδόν επιβεβαιώθηκαν, όταν ο πατέρας σε δεύτερη κατάθεσή του αποκάλυψε πως το παιδί του έπεσε από τα χέρια καθώς κατέβαινε τη μεταλλική σκάλα του σπιτιού του. Υποστήριξε πως δεν μίλησε αμέσως για αυτή την λεπτομέρεια, καθώς φοβήθηκε ότι θα του έπαιρναν την επιμέλεια των παιδιών του.

Σημειώνεται πως το ιατροδικαστικό πόρισμα από την νεκροτομή που διενήργησαν οι ιατροδικαστές Ανδρέας Μαρνερίδης και Αγγελική Παπέττα ήταν καθοριστικό στην σύλληψη του ζεύγους.

Ο κ. Μαρνερίδης είχε αποφανθεί μετά τη νεκροτομή που διενήργησε με την ιατροδικαστή Αγγελική Παπέττα  ότι ο θάνατος του βρέφους προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση συνεπεία πτώσης από ύψος και πως η βαρύτητα της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη το βρέφος δεν είναι συμβατή με πτώση από καναπέ ύψους 70 εκατοστών σημειώνοντας πως τέτοια κάκωση προκαλείται από πτώση από μεγαλύτερο ύψος.

Οι δύο Ρουμάνοι γονείς συνελήφθησαν στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και έκτοτε η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.