Θερινά Σχολεία 2018: Ο επιτυχημένος θεσμός δημιουργικής απασχόλησης παιδιών επιστρέφει – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.), μετά την επιτυχή εφαρμογή του Προγράμματος των Θερινών Δημόσιων Σχολείων (Θ.Δ.Σ.) τα προηγούμενα χρόνια, προβαίνει και φέτος, μετά από τη σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη λειτουργία τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού 2018, με στόχο την προσφορά ευκαιριών μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης, ιδιαίτερα σε παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Τι κερδίζουν τα παιδιά από τη συμμετοχή τους στα Θερινά Σχολεία

Το πρόγραμμα των Θ.Δ.Σ. αγκαλιάστηκε θερμά από εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, αφού μεταξύ των άλλων:

  • Δόθηκε η ευκαιρία, ιδιαίτερα σε παιδιά από δυσμενές κυρίως κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, για δωρεάν δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
  • Δόθηκε η ευκαιρία για καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών με δημιουργικές δραστηριότητες.
  • Δόθηκε η ευκαιρία και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες για δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση.
  • Περιορίστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γονείς, αναφορικά με την επίβλεψη των παιδιών τους κατά την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά.
  • Τα Θ.Δ.Σ. αποτέλεσαν μέσο για να περιοριστούν κακές συνήθειες, όπως είναι η υπερβολική τηλεθέαση.
  • Δόθηκε η ευκαιρία για δωρεάν σίτιση παιδιών
  • Εργοδοτήθηκαν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί καθώς και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. σχολικοί συνοδοί).
  • Αξιοποιηθήκαν τα σχολικά κτήρια για περισσότερο χρόνο, πέρα από τη χρήση τους για τα κανονικά μαθήματα που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους.

Πότε ξεκινούν τα Θερινά Σχολεία

Το Πρόγραμμα των Θ.Δ.Σ. θα λειτουργήσει αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων για τις θερινές διακοπές συνολικά 25 εργάσιμες μέρες και συγκεκριμένα από τις 25 Ιουνίου 2018μέχρι και τις 27 Ιουλίου 2018 (τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου). Κατά τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν ως θερινά 24 Δημοτικά Σχολεία και 6 Νηπιαγωγεία, σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες, που θα καλύπτουν και τις 5 επαρχίες. Επίσης, θα λειτουργήσει και το Δημοτικό/Νηπιαγωγείο του Μακάρειου Νοσοκομείου με ένα τμήμα, για να εξυπηρετήσει παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.

Ποια παιδιά έχουν δικαίωμα εγγραφής

Προτεραιότητα εισδοχής στα Θ.Δ.Σ. θα έχουν τα παιδιά τα οποία προέρχονται από δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι οι γονείς θα έχουν, όπως και πέρσι, την ευκαιρία να επιλέξουν το θερινό σχολείο στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους, το οποίο δεν ήταν απαραίτητα το σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα

Στα Θ.Δ.Σ. θα εφαρμοστεί ένα πολύ καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα είναι συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα, τιςδιαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των παιδιών, στη βάση των δυνατοτήτων του χώρου και σε συνδυασμό με θέματα ασφάλειας της κάθε σχολικής μονάδας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν την ημέρα τους στο σχολικό περιβάλλον (από τις 7:45 π.μ. μέχρι και τη 1:05 μ.μ.), απασχολούμενα με δημιουργικές δραστηριότητες, όπως: Εικαστική Έκφραση, Μουσική, Θέατρο, Φυσική Αγωγή, Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Αγωγή Ζωής με θέματα συνυφασμένα με την καλοκαιρινήπερίοδο, ομαδικά παιγνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, Κουκλοθέατρο, Φιλαναγνωσία/Βιβλιοθήκη, επισκέψεις, εκδρομές κ.τ.λ.

Δωρεάν η φοίτηση

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φοίτηση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά. Πρόγευμα θα παρέχεται μόνο στα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη και των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και λαμβάνουν σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τα Θ.Δ.Σ. θα στελεχωθούν τόσο με αδιόριστους εκπαιδευτικούς δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα Τελικά Μητρώα των
Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων όσο και από μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα είναι και με επί κεφαλής κάθε σχολείου.

Αυτά είναι τα Θερινά Δημόσια Δημοτικά Σχολεία

Αυτά είναι τα Θερινά Δημόσια Νηπιαγωγεία