Θερινό ηλιοστάσιο: Ξεκίνησε και επίσημα το καλοκαίρι του 2019!

Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Κύπρος. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα υπάρχει το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Μπορεί με τα τερτίπια του καιρού τις προηγούμενες ημέρες, να μην είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε καλοκαίρι, ωστόσο από αστρονομική άποψη, αυτό ήρθε σήμερα το πρωί, Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Τι συμβαίνει κατά το θερινό ηλιοστάσιο;

Κατά το θερινό ηλιοστάσιο ο Ήλιος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Η νύχτα της Πέμπτης, 20 Ιουνίου, ήταν η μικρότερη κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ από σήμερα οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.

Αφιερωμένο στο θερινό ηλιοαστάσιο το σημερινό Doodle της Google

H Google μέσα από το σημερινό doodle της, μας εύχεται «Καλό Καλοκαίρι 2019»! Με ένα Doodle που απεικονίζει έναν φοίνικα και μία ξαπλώστρα πάνω στη Γη η Google καλωσορίζει την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού…