Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών Τι ακριβώς θα κάνουν οι φρουροί στα νηπιαγωγεία από τις 7 μέχρι τις 8; Το ξέσπασμα μιας δασκάλας

Τι ακριβώς θα κάνουν οι φρουροί στα νηπιαγωγεία από τις 7 μέχρι τις 8; Το ξέσπασμα μιας δασκάλας

Τι ακριβώς θα κάνουν οι φρουροί στα νηπιαγωγεία από τις 7 μέχρι τις 8; Το ξέσπασμα μιας δασκάλας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Δημόσιων Νηπιαγωγείων της Κύπρου ξεκινά στις 7:45π.μ. και λήγει στις 13:05μ.μ. Οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται στα Δημόσια Νηπιαγωγεία πρέπει να βρίσκονται στο σχολικό χώρο από τις 7:30 π.μ. ώστε να παραλάβουν τα παιδιά και να μην αποχωρήσουν πριν από τις 13:15 μ.μ. ώστε να υπάρχει χρόνος για να παραδοθούν όλα τα παιδιά στους γονείς/κηδεμόνες τους.

Οι πρακτικές που ακολουθούνται όσον αφορά την πρωινή παραλαβή και μεσημεριανή αποχώρηση των παιδιών είναι οι εξής: το πρωινό τα παιδιά που προσέρχονται μετά τις 7:30 π.μ. παραδίδονται από τους γονείς/κηδεμόνες τους κατευθείαν στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό (συνήθως την εκπαιδευτικό της τάξης του παιδιού τους) η οποία βρίσκεται και ασκεί καθήκοντα παιδονομίας μέσα στη σχολική τάξη και όχι στην αυλή όπως γίνεται στο δημοτικό. Το μεσημέρι οι γονείς/κηδεμόνες παραλαμβάνουν κατευθείαν τα παιδιά από την τάξη τους από την υπεύθυνη και πάλι εκπαιδευτικό. Σε περίπτωση που ένας γονιός/κηδεμόνας δεν μπορεί να παραλάβει το παιδί του εξουσιοδοτεί άλλο άτομο το οποίο η εκπαιδευτικός γνωρίζει εκ των προτέρων και έτσι παραδίδει σε αυτόν/αυτή το παιδί. Στις περιπτώσεις εκείνες που ένας γονιός χρειάζεται να φέρει νωρίτερα το παιδί του (πριν τις 7:30 π.μ.) ή να το παραλάβει λίγο αργότερα από το καθορισμένο ωράριο οι σχολικοί βοηθοί οι οποίες εργοδοτούνται από την οικεία Σχολική Εφορεία και βρίσκονται στο νηπιαγωγείο από τις 7:15 π.μ και σε κάποιες περιπτώσεις από τις 7:00 π.μ. μπορούν, σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας τους (σε αντίθεση με τις καθαρίστριες των δημοτικών) να ασκήσουν αν χρειαστεί και χρέη παιδονομίας. Αυτό το σύστημα επιτρέπει τόσο την ασφαλή είσοδο όσο και ασφαλή έξοδο των παιδιών από το σχολείο αφού ένας υπεύθυνος ενήλικας παραδίδει το παιδί σε ένα άλλο υπεύθυνο ενήλικα.

Εφαρμόζοντας λοιπόν αυτές τις πρακτικές εδώ και χρόνια, αδυνατώ πραγματικά να κατανοήσω τι ακριβώς θα κάνουν οι φρουροί στα Δημόσια Νηπιαγωγεία από τις 7 π.μ. μέχρι τις 8π.μ. Ποια ακριβώς θα είναι τα καθήκοντα τους αφού στην ουσία είναι αχρείαστοι; Μήπως για να εργοδοτηθούν οι φρουροί δε θα επιτρέπεται πλέον στους γονείς να παραδίδουν τα παιδιά τους στη δασκάλα τους; Και αν όχι, ποιος θα συνοδεύει όλα αυτά τα παιδιά από την είσοδο του σχολείου μέχρι την τάξη τους; Μήπως από την άλλη, αυτοί οι φρουροί θα ελέγχουν απλά ότι οι ενήλικες που μπαίνουν εκείνη την ώρα στο σχολείο έχουν κάρτα εισόδου; Και ποιος ο σκοπός κάτι τέτοιου αφού το ποιος θα έχει ή όχι κάρτα εισόδου θα είναι ευδιάκριτο ούτως ή άλλως; Εξάλλου λόγω των πρακτικών που εφαρμόζονται στα δημόσια νηπιαγωγεία, τόσο οι νηπιαγωγοί όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου γνωρίζει ποιοι ενήλικες είναι του σχολείου και ποιοι όχι.

Αυτές τις απορίες τις μοιραζόμαστε αρκετοί μάχιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργαζόμαστε για χρόνια στα νηπιαγωγεία και από τη μέρα που ακούσαμε για αυτή την εξαγγελία προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σκέφτηκαν κάποιοι εν τη σοφία τους . Ζήτησαν τουλάχιστον τη γνώμη νηπιαγωγών ή των οικείων επιθεωρητών μας που γνωρίζουν καλύτερα από όλους πως λειτουργούν τα Δημόσια Νηπιαγωγεία; Αυτή η εξαγγελία είναι σαφές παράδειγμα της περίπτωσης one size doesn’t fit all.

Πεποίθηση μου είναι ότι τα νηπιαγωγεία έχουν άλλες, πολύ πιο σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις, για να σπαταλούμε οικονομικούς πόρους σε αχρείαστες «κενοτομίες».

Μαρίνα Βασιλειάδου

Εκπαιδευτικός


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter