Αρχική InfoMommy Νέα Τι αλλάζει στα δικαιώματα των γονέων σύμφωνα με τα νέα νομοσχέδια

Τι αλλάζει στα δικαιώματα των γονέων σύμφωνα με τα νέα νομοσχέδια

Τι αλλάζει στα δικαιώματα των γονέων σύμφωνα με τα νέα νομοσχέδια

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία νομοσχέδια έχει στα σκαριά το Υπουργείο Εργασίας που αποσκοπούν στη διεύρυνση και βελτίωση των δικαιωμάτων των γονέων αναφορικά με την προστασία των παιδιών. Τα νομοσχέδια θα ρυθμίζουν τα δικαιώματα της παρένθετης μητέρας αλλά και του πατέρα, πεδίο όπου η χώρα μας καταγράφει μεγάλο κενό. Ωστόσο, οι υποψήφιοι γονείς θα πρέπει να κάνουν υπομονή καθώς τα προτεινόμενα νομοσχέδια, εδώ και καιρό, βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και είναι άγνωστο πότε αυτός θα ολοκληρωθεί, ώστε η υπουργός Εργασίας να τα καταθέσει στη Βουλή.

Οι αδυναμίες και τα κενά της νομοθεσίας αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά ενώπιον της Βουλής. Κοινή παραδοχή όλων, κυρίως των γυναικείων οργανώσεων, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας ήταν ότι υπάρχει ευρύτατο περιθώριο βελτίωσης των πολιτικών προς έμμεση υποστήριξη της μητρότητας και αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας.

Ειδικότερα, στα σκαριά είναι το νομοσχέδιο για εισαγωγή της άδειας πατρότητας. Το δικαίωμα, όπως πληροφορούμαστε, θα περιλαμβάνει την παραχώρηση άδειας δύο εβδομάδων με απολαβές (επίδομα) από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τα δικαιώματα των εμπλεκόμενων μερών στις περιπτώσεις της παρένθετης μητρότητας. Το τρίτο προβλέπει τη βελτίωση του νόμου περί μητρότητας, ώστε να μην τερματίζεται το επίδομα μητρότητας όταν η μητέρα μεταβαίνει στο εξωτερικό για σκοπούς υγείας που αφορούν την ίδια ή το παιδί της. Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα της στενής οικογένειας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Μιχαηλίδης, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα επέκτασης της άδειας μητρότητας, σχολιάζοντας τη σχετική αυτεπάγγελτη απόφαση της Επιτροπής Εργασίας. Ως γνωστόν, η νομοθεσία καθορίζει 18 εβδομάδες άδεια μητρότητας με τη δικαιούχο να λαμβάνει περίπου το 72% του μισθού της από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο χρόνος αυξάνεται στις περιπτώσεις πολύδυμων κυήσεων ή παραμονής των παιδιών σε θερμοκοιτίδες.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, σύμφωνα με την οποία η νομοθεσία τιμωρεί με αποκοπή του επιδόματος μητρότητας τις μητέρες οι οποίες εκτίουν ποινή φυλάκισης ή κράτησης. Ο κ. Περδίκης έχει καταθέσει πρόταση νόμου για απάλειψη του εν λόγω άρθρου.

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν αποδειχθεί τίποτα ενοχοποιητικό εναντίον του προσώπου που τελεί υπό κράτηση, εντούτοις, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν του καταβάλλει τα σχετικά δικαιώματα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.