Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις σε μια γυναίκα που απέβαλε

Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις σε μια γυναίκα που απέβαλε

Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις σε μια γυναίκα που απέβαλε

Το πιο δύσκολο πράγμα για μία γυναίκα, λένε, είναι να χάσει το παιδί της. Το αμέσως επόμενο στην λίστα με τα πιο άσχημα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε μια γυναίκα είναι να αποβάλλει.

Ο πόνος, οι τύψεις και οι προβληματισμοί μετά από αυτό δεν σταματούν, ενώ αν δεν το έχεις ζήσει, σίγουρα δεν μπορείς ούτε καν να υποψιαστείς πώς νιώθει ο άλλος!

Γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να διαλέγουμε με προσοχή τι λέμε και πώς εκφραζόμαστε προς τις γυναίκες που μπορεί να βίωσαν μια αποβολή.

Η πρόθεσή μας μπορεί να είναι η καλύτερη, αλλά δεν εκλαμβάνεται πάντα έτσι. Τι δεν πρέπει, λοιπόν, να λέμε ποτέ σε μια γυναίκα που έχασε το μωρό που κυοφορούσε;

Μαμάδες που βίωσαν αυτή την κατάσταση μοιράζονται με το babychick.com, ποιες φράσεις τις εκνεύριζαν, τις στεναχωρούσαν ή τις πλήγωναν περισσότερο εκείνη την περίοδο.

«Όλα γίνονται για κάποιον λόγο»: Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εξηγήσουν με αυτό το γνωμικό όσα άσχημα συμβαίνουν στη ζωή. Για μια γυναίκα που βιώνει τον πόνο της αποβολής όμως, αυτό δεν βοηθά. Γιατί; Επειδή αντί να απαλύνει τον πόνο της, την κάνει να ψάχνει τους λόγους για τους οποίους μπορεί αυτό να συνέβη, βάζοντάς την έτσι σε μεγαλύτερες σκέψεις και δημιουργώντας τις περισσότερες ενοχές.

«Απλώς με εξόργιζε. Έκανα κάτι λάθος; Μου στέλνει η μοίρα μήνυμα ότι δεν πρέπει να κάνω παιδιά; Και ποιος είναι ο καλός λόγος, ο οποίος δεν με άφησε να γίνω μητέρα; Ξέρω ότι το έλεγαν για να με παρηγορήσουν, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν μου ήταν εύκολο να το αντιληφθώ!», λέει μια μαμά.

«Τουλάχιστον, συνέβη νωρίς!»: Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, ούτε να αντιληφθεί τον πόνο του άλλου. Είτε πρόκειται για μια αποβολή ενός μήνα είτε για μια αποβολή σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μια μαμά μπορεί να νιώθει απογοητευμένη και συντετριμμένη σε όποιο στάδιο και αν συνέβη η αποβολή.

«Δεν υπήρχε τρόπος να ξέρουν οι άλλοι πώς ένιωθα και πόσο είχα δεθεί με το μωρό μου. Ήμουν ενθουσιασμένη από την πρώτη στιγμή που το άκουσα. Δεν καταλάβαινα και δεν καταλαβαίνω ακόμα τι εννοούσαν όταν μου το έλεγαν!», ισχυρίζεται μία άλλη.

«Λοιπόν, τι συνέβη; Ιατρικά, εννοώ, τι έφταιγε;»: Μπορεί να ακούγεται αθώο, αλλά το μόνο που κάνει είναι να γεμίζει την μητέρα ενοχές και τύψεις. Μπορεί να φαίνεται ότι απλά θέλετε να ανοίξετε κουβέντα, αλλά μοιάζει σαν να θέλετε να κατηγορήσετε τις μητέρες ότι αυτές έφταιγαν!

«Λες και ήθελα να το συζητάω και πολλές φορές! Όχι, δεν ήθελα και δεν ήξερα κιόλας. Δεν με ενδιέφερε αυτό! Έχασα το μωρό μου, τέλος!».

«Και εγώ έχασα ένα μωράκι, αλλά μετά απέκτησα 3 υγιέστατα!»: Νομίζετε πως δίνετε ελπίδα, αλλά δεν κάνετε αυτό σε καμία περίπτωση. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο κάθε άνθρωπος το ίδιο.

«Η συμπόνια είναι υπέροχο συναίσθημα. Ξέρω ότι κάθε γυναίκα μπορεί να βιώσει κάποια αποβολή, αλλά αυτό δεν βοηθά. Αν είναι μία ίσως ναι, αλλά αν προσπαθείς συνέχεια, τότε τα πράγματα αλλάζουν».

«Τουλάχιστον, έχεις άλλα δυο παιδιά»: Αυτό θυμίζει σε μια μαμά πόσο ευλογημένη είναι, αλλά και πόσο δυστυχισμένη παράλληλα. Την κάνει να σκέφτεται πόσο αχάριστη είναι επειδή στεναχωριέται για το μωρό που έχασε…

«Ναι, αγαπάω πολύ τα μεγαλύτερα παιδιά μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η απώλεια που βίωσα και ο πόνος της αποβολής θα περάσουν εύκολα και εγώ θα ξεχάσω το τρίτο μωράκι που τόσο ήθελα».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter