Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να μην κουράζονται ποτέ;

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές πώς γίνεται τα παιδιά να τρέχουν όλη την ημέρα χωρίς να κουράζονται. Μία νέα έρευνα προτείνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες των παιδιών «αντιστέκονται» στην κούραση όπως εκείνοι των αθλητών αντοχής.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Frontiers in Physiology” συμμετείχαν νεαρά αγόρια, άντρες που δεν ακολουθούσαν κάποια προπόνηση και αθλητές αντοχής, όπως οι δρομείς. Οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο γρήγορα κουράζονταν οι μύες της κάθε ομάδας, αλλά και το κατά πόσο γρήγορα αυτοί επανέρχονταν στην αρχική κατάστασή τους.

Ανακάλυψαν ότι τα αγόρια δεν κουράζονταν τόσο εύκολα, ακόμα και όταν προπονούνταν σε πρόγραμμα παρόμοιο με εκείνο των αθλητών αντοχής.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε μια έντονη άσκηση η κούραση των παιδιών φτάνει τα ίδια επίπεδα με εκείνη των δυνατών αθλητών», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Tony Blazevich, από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία.

«Μπορεί, μάλιστα, τα παιδιά να επανέρχονται, δηλαδή να ξεκουράζονται, το ίδιο ή και πιο γρήγορα από ό,τι οι αθλητές. Πράγμα το οποίο αποτελεί σοβαρή ένδειξη για το γεγονός της κούρασης που δεν νιώθουν τόσο εύκολα τα παιδιά μας όταν παίζουν ή κάνουν κάποια δραστηριότητα», συμπλήρωσε.

Είναι τα παιδιά τόσο γυμνασμένα όσο οι αθλητές αντοχής;

Ο καθηγητής Ιατρικής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, Tim Olds, έκρινε τα αποτελέσματα της έρευνας ως ενδιαφέροντα, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτά δεν δείχνουν πως τα παιδιά έχουν την ίδια φυσική κατάσταση με τους αθλητές αντοχής.

«Αυτό που βρήκε η έρευνα είναι ότι ο τρόπος που οι μύες των παιδιών επανέρχονται μετά από μια έντονη άσκηση ή δραστηριότητα μοιάζει με εκείνoν των αθλητών και όχι των αγύμναστων αντρών», δήλωσε.

Πώς το σώμα φτιάχνει ενέργεια;

Για να κατανοήσουμε τα παραπάνω πρέπει να καταλάβουμε πώς το σώμα μας φτιάχνει ενέργεια.

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να παράξουμε ενέργεια. Ο ένας είναι ο αρεόβιος και ο άλλος ο μη αερόβιος. Ο μη αερόβιος τρόπος παράγει τη λακτόζη. Όταν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα είναι υψηλά, τότε νιώθουμε κούραση.

Τα παιδιά όμως, δεν έχουν αυξημένα μη αερόβια συστήματα, όπως έχουν οι μέσοι ενήλικες. Επομένως, δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες γαλατικού οξέος και δεν νιώθουν μεγάλη κούραση μετά από επαναλαμβανόμενες περιόδους έντονης άσκησης, παιχνιδιού ή δραστηριοτήτων», διευκρινίζει ο καθηγητής Olds.

Η έρευνα, δηλαδή, δεν υποστηρίζει ότι τα παιδιά έχουν ίδια φυσική κατάσταση με τους αθλητές. Απλώς δεν έχουν ακόμα αναπτύξει πλήρως τη μη αεροβική τους ικανότητα, γι’ αυτό και φαίνεται να μην κουράζονται το ίδιο.

Στην έρευνα επίσης φάνηκε ότι ο ρυθμός με τον οποίο το αίμα των αγοριών «καθάριζε» τη λακτόζη ήταν γρηγορότερος ακόμα και από τους αθλητές. Πράγμα που τους επέτρεπε να επανέρχονται στην ξεκούραστη κατάσταση πιο γρήγορα.