Αρχική InfoKids Υγεία Τι είναι η παιδική οσφυαλγία, που οφείλεται και πώς θεραπεύεται

Τι είναι η παιδική οσφυαλγία, που οφείλεται και πώς θεραπεύεται

Τι είναι η παιδική οσφυαλγία, που οφείλεται και πώς θεραπεύεται

Ένα αρκετά σοβαρό θέμα τα τελευταία χρόνια είναι η διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα της παιδική οσφυαλγίας και οφείλεται συνήθως σε:

  • μυοσυνδεσμικές ρήξεις,
  • βλάβες δίσκων,
  • κήλη δίσκου,
  • μικροβιακές σπονδυλοδισκίτιδες,
  • σπονδυλόλυση,
  • σπονδυλολίσθηση,
  • σκολίωση,
  • ανισοσκελία,
  • όγκους σπονδυλικής στήλης, κλπ.

Μία αναπτυξιακή ανωμαλία που οδηγεί σε πόνο στη μέση στους εφήβους είναι η νόσος Scheuermann . Aφορά στη διαταραχή της αγγειακής παροχής των σπονδύλων, σφηνοειδή παραμόρφωση τριών ή και περισσότερων διαδοχικών σπονδυλικών σωμάτων κυρίως της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και την εμφάνιση κύφωσης. Απλές ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης σε profile είναι διαγνωστικές.

Η επόμενη κατηγορία περιλαμβάνει λοιμώξεις και αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στις φλεγμονές περιλαμβάνεται τόσο ο μεσοσπονδύλιος δίσκος όσο και οι σπόνδυλοι, με επακόλουθα τη δισκίτιδα και την οστεομυελίτιδα. Αυτές οι φλεγμονές αφορούν μικρόβια που μεταφέρονται αιματογενώς από μία άλλη εστία στο μεσοσπονδύλιο δίσκο ή στον σπόνδυλο. Το προσβεβλημένο παιδί παρουσιάζει πυρετό σε συνδυασμό με ευερεθιστότητα, γενικευμένη κόπωση και μειωμένη όρεξη.

Ένας άλλος λόγος που οδηγεί σε οσφυαλγία περιλαμβάνει νεοπλασματικές εξεργασίες (οστεοβλάστωμα, ανευρισματικές κύστεις κ.λπ.) , είτε πρωτοπαθείς είτε δευτεροπαθείς. Αξίζει να αναφερθεί ότι φυσικά και δεν είναι όλοι οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης κακοήθεις. Καλοήθεις όγκοι που προκαλούν οσφυαλγία είναι το οστεοειδές οστέωμα, το αιμαγγείωμα και ο γιγαντοκυτταρικός όγκος.

Με πρωταρχικό κριτήριο τον τύπο της εξεργασίας, η θεραπεία συνίσταται στη χειρουργική εξαίρεση του όγκου σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται βιοψία της βλάβης για να εξακριβωθεί ο τύπος της κακοήθειας που προκαλεί το άλγος στη μέση και να αποφασιστεί η στρατηγική της θεραπείας που θα εφαρμοσθεί.

Θεραπεία
Η κατάλληλη αντιμετώπιση ξεκινά με την ακριβή διάγνωση. Μετά από το λεπτομερές ιστορικό και την άρτια κλινική εξέταση ο ιατρός συνιστά περαιτέρω εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική – μαγνητική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών ανάλογα με την περίσταση. Για την οσφυαλγία μηχανικής αιτιολογίας και την οφειλόμενη σε αναπτυξιακές ανωμαλίες, κλινοστατισμός και αποφυγή συγκεκριμένων ασκήσεων σε συνδυασμό με απλά παυσίπονα είναι συνήθως αρκετά. Ορθωτικοί κηδεμόνες και χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης ακολουθούνται στις βαρύτερες των περιπτώσεων. Αντιβιοτική αγωγή οπωσδήποτε θα χρειαστεί για τις φλεγμονές (σηπτική δισκίτιδα και οστεομυελίτιδα), ενώ συνδυασμός χειρουργικής εξαίρεσης με ακτινο- και χημειοθεραπεία για τις κακοήθεις εξεργασίες.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.