Τι είναι η πλαγιοκεφαλία, πότε εμφανίζεται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νεογέννητα μωρά μπορεί να εμφανίσουν μια ελαφριά ασυμμετρία στο κεφάλι τους, κάνοντας το κρανίο να μοιάζει… αλλόκοτο.

Γράφει ο παιδίατρος, Νίκος Κονναρής (pediamed.cy)

Μερικά μωράκια φαίνεται πως έχουν παράξενο σχήμα στο κεφάλι τους. Δηλαδή υπάρχει μια ασυμμετρία στα οστά του κρανίου, με αποτέλεσμα το σχήμα να μην είναι συμμετρικό, ενώ συνήθως παρατηρείται και μια πεπλατυσμένη περιοχή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Αυτό ονομάζεται πλαγιοκεφαλία.

Πολλοί γονείς ίσως ανησυχήσουν με την εικόνα, θεωρώντας πως κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει στο παιδί τους.

Αιτίες της πλαγιοκεφαλίας

Η πιο συνηθισμένη αιτία της παραμόρφωσης του κρανίου είναι η θέση που είχε το μωρό μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Αν δηλαδή το κεφάλι παραμένει για μεγάλο διάστημα στριμωγμένο και πιεσμένο σε ένα σημείο τότε “στραβώνει” επειδή το οστά του κρανίου του είναι πολύ μαλακά και εύπλαστα.

Συνήθως, τα μωρά μετά τη γέννηση βολεύονται και προτιμούν την ίδια θέση του κεφαλιού τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου και αυτό συντηρεί ή και χειροτερεύει την παραμόρφωση.

Αυτή η πλαγιοκεφαλία είναι η πιο απλή, ονομάζεται “πλαγιοκεφαλία λόγω θέσης” και είναι η πιο εύκολη στη θεραπεία της.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες που παραμορφώνουν το σχήμα του κεφαλιού και είναι περισσότερο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Αυτές είναι:

Ραιβόκρανο: Το κεφάλι του μωρού γέρνει από τη μια πλευρά, διότι οι μύες του λαιμού είναι πιο σφιχτοί και πιο κοντοί από τη μια πλευρά, με αποτέλεσμα το κεφάλι να “τραβάει” προς εκείνη την κατεύθυνση. Μερικές φορές το ραιβόκρανο μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα όρασης του παιδιού, το οποίο γέρνει το κεφάλι του στην προσπάθειά του να εστιάσει την όρασή του.

Κρανιοσυνοστέωση: Οφείλεται σε μια πάθηση, όπου τα οστά του κρανίου κλείνουν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυσμορφία του κεφαλιού. Αυτή η πάθηση είναι σοβαρή, αντιμετωπίζεται από νευροχειρουργό παίδων και τις περισσότερες φορές βελτιώνεται με χειρουργική επέμβαση.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί έχει πλαγιοκεφαλία;

Εύκολα μπορείς να αντιληφθείς ότι το σχήμα του κεφαλιού του είναι παράξενο. Συνήθως, η πίσω μεριά του κεφαλιού είναι πιο επίπεδη.

Η διάγνωση θα γίνει από τον παιδίατρο, ο οποίος εκτός από το ιστορικό του τοκετού μπορεί και να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική, κλπ.

Θεραπεία πλαγιοκεφαλίας

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το είδος της αιτίας που δημιούργησε την πλαγιοκεφαλία.

Το ραιβόκρανο συνήθως αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία.

Η κρανιοσυνοστένωση θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Η πλαγιοκεφαλία λόγω θέσης θα αντιμετωπιστεί με απλές μεθόδους, όπως:

  • συχνή αλλαγή της θέσης του ύπνου πότε από το ένα πλευρό και πότε από το άλλο, ώστε το κρανίο να μοιράζεται εναλλάξ τις πιέσεις.
  • ακόμα και όταν το μωρό δεν κοιμάται, θα πρέπει να αλλάζει θέση στην αγκαλιά του γονιού την ώρα που τρώει ή όταν χαλαρώνει.

Πρόληψη και θεραπεία με αλλαγή θέσης

Αν το κεφαλάκι του μωρού σας παρουσιάσει ασυμμετρία συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Όσο πιο νωρίς επέμβετε τόσο πιο εύκολο θα είναι να μειώσετε τα συμπτώματα. Αν ο γιατρός διαγνώσει πλαγιοκεφαλία θέσεως θα σας προτείνει θεραπεία ανάλογα με την ηλικία του μωρού και τη σοβαρότητά της.

Σε μικρές ηλικίες και σε ήπιες περιπτώσεις θα σας συστήσει κάποια απλά μέτρα για να εφαρμόζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Όπως και να έχε, δείτε τι μπορείτε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ύπνος και πλαγιοκεφαλία

Εάν το μωρό συνηθίζει να κοιμάται με το κεφάλι του στραμμένο προς κάποια συγκεκριμένη πλευρά, προσπαθείτε να το στρέφετε προς την αντίθετη.

Παράλληλα, λάβετε τα μέτρα σας αφού είναι πιθανό κάτι άλλο να γεννά αυτήν του την προτίμηση. Για παράδειγμα, αν η κούνια του ακουμπάει στον τοίχο είναι πιθανό να προτιμά να γυρνάει το κεφαλάκι προς την αντίθετη. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι βοηθητικό αν κάποια βράδια το ξαπλώσετε ανάποδα (δηλαδή να τοποθετήσετε το κεφαλάκι του εκεί που το προηγούμενο βράδυ είχε τα πόδια του).

Εάν κοιμάστε μαζί είναι, επίσης, πιθανό να στρέφει το κεφαλάκι του προς την μεριά σας. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να αλλάξετε πλευρά στο κρεβάτι.

Θηλασμός και πλαγιοκεφαλία

Θηλάζετε και από τα δύο στήθη για να αλλάζετε αυτόματα τη θέση του κεφαλιού του.

Σε περίπτωση που το ταΐζετε και με μπιμπερό φροντίστε να αλλάζετε συχνά τη θέση του κεφαλιού του. Προσαρμόστε τον τρόπο που το κρατάτε για να αποφύγετε να ασκείτε πίεση στο επίπεδο σημείο.

Κάθισμα και πλαγιοκεφαλία

Μην αφήνετε τα μωρό σας να κάθεται για πολύ ώρα στο κάθισμα αυτοκινήτου, στο ρηλάξ ή σε άλλο ειδικό κάθισμα,  ώστε να το αποτρέψετε να στηρίζει το κεφάλι του στο ίδιο σημείο.

Οι παραπάνω πληροφορίες προορίζονται για γενική ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.

πηγή: Facebook page – Pediamed.cy