Τι είναι η χοριοαμνιονίτιδα που προκαλεί πρόωρο τοκετό;

Η πιο δυσάρεστη κατάσταση για μια γυναίκα που κυοφορεί είναι να χάσει το μωράκι της. Είναι κάτι που καμιά μέλλουσα μαμά δεν εύχεται, ούτε καν για την εχθρό της! Πρόσφατα, μια πολύ καλή μου φίλη βίωσε αυτό ακριβώς το γεγονός και ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει.

Διένυε την 30η εβδομάδα της κύησης και όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά μέχρι που ανέβασε πυρετό. Επισκέφθηκε το γιατρό της και η συνέχεια ήταν πολύ δυσάρεστη… Η διάγνωση ήταν χοριοαμνιονίτιδα -το πλήγμα για τη φίλη μου… μεγάλο. Περιμέναμε όλοι με τόση αγωνία το καινούριο μέλος της παρέας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήρθε.

Το κείμενο αυτό δεν γράφεται με σκοπό «εξομολογητικό», αλλά εν είδη βοηθήματος. Δεν θέλουμε να κουράσουμε, αλλά να δώσουμε ορισμένες πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες. Όταν μια γυναίκα περιμένει το μωράκι της, καλό είναι να γνωρίζει, χωρίς φυσικά να αγχώνεται και να φοβάται! Η κάθε γυναίκα, η κάθε εγκυμοσύνη, η κάθε μαμά είναι διαφορετική. Όλες, όμως, παραμένουμε αισιόδοξες και πιστές στις δυνάμεις μας, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού μας!

Τι είναι, λοιπόν, η χοριοαμνιονίτιδα; Ποια τα συμπτώματά της και πώς την αντιμετωπίζουμε;

Ο όρος χοριοαμνιονίτιδα αναφέρεται σε λοίμωξη που προκαλείται όταν μικρόβια προχωρήσουν από τον κόλπο μέσα στη μήτρα και μολύνουν το αμνιακό υγρό, τους υμένες, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και τη μήτρα.

Η διάγνωσή της, δυστυχώς δεν είναι πολύ εύκολη, αφού τα κλινικά συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένα.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα και σημάδια της περιλαμβάνουν:

Τον υψηλό πυρετό

Τον πόνο στη μήτρα

Την εμβρυϊκή ταχυκαρδία

Τις δύσοσμες κολπικές υπερεκκρίσεις

Ευαισθησία στην μήτρα και

Πολύ αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια.

Επιπλοκές:

Η πιο συχνή επιπλοκή του εμβρύου είναι η ταχυκαρδία. Από το σηπτικό περιβάλλον υπάρχει κίνδυνος να επέλθει ενδομήτριος θάνατος ή εάν επιβιώσει το έμβρυο να γεννηθεί με συγγενή πνευμονία ή σηψαιμία. Για το λόγο αυτό η χοριοαμνιονίτιδα συνδυάζεται και με υψηλό ποσοστό νεογνικής νοσηρότητας και θνητότητας.

Αντιμετώπιση

Για τη σωστή αντιμετώπισή της χορηγούνται αντιβιοτικά και προκαλείται πρόωρος τοκετός, ο οποίος μπορεί να διεκπεραιωθεί είτε φυσικά είτε με καισαρική. Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που μολύνθηκαν με χοριοαμνιονίτιδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού είναι εκτεθειμένα σε μικρόβια χωρίς να έχουν αναπτύξει καμία άμυνα απέναντί τους. Το αισιόδοξο είναι, ότι όταν τους χορηγηθεί η σωστή αγωγή θεραπεύονται χωρίς να παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στην μετέπειτα ζωή  τους.

Σε καμία περίπτωση το άρθρο μας δεν αντικαθιστά ιατρικές συμβουλές και γνώσεις. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε ανησυχία σας!

Με πληροφορίες από το επιστημονικό site emedicine.medscape.com, το care.gr και το γυναικολόγος.com.