Αρχική InfoKids Υγεία Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί και πώς θα τους αντιμετωπίσω

Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί και πώς θα τους αντιμετωπίσω

Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί και πώς θα τους αντιμετωπίσω

Με τον όρο πυρετικοί σπασμοί περιγράφονται οι σπασμοί που παρουσιάζονται σε βρέφη και μικρά νήπια κατά τη διάρκεια επεισοδίων πυρετού. Οι σπασμοί εκδηλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια απλών ιογενών λοιμώξεων και πιο σπάνια σε σοβαρότερες λοιμώξεις όπως η πνευμονία και οι ουρολοιμώξεις. Η συχνότητα εκδήλωσης είναι πέντε στα εκατό παιδιά που κάνουν πυρετό. Η πιο συνηθισμένη ηλικία εμφάνισης είναι από 6 μηνών έως 5 χρονών.

Οι πυρετικοί σπασμοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στους απλούς και στους σύνθετους.

  • Στην κατηγορία των απλών πυρετικών σπασμών εντάσσονται τα περισταστικά όπου υπάρχει ένα γενικευμένο (δηλαδή απλωμένο σε όλο το σώμα) τρέμουλο του παιδιού, διάρκειας έως λίγα λεπτά. Το παιδί όπως σε όλες τις μορφές σπασμών, δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον και τις περισσότερες φορές έχει τα μάτια του ανοιχτά κοιτάζοντας κάπου στο ταβάνι με ένα απλανές ύφος. Αυτοί οι σπασμοί έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι δεν επαναλαμβάνονται την ίδια μέρα με τους προηγούμενους.
  • Αντίθετα με τους απλούς πυρετικούς σπασμούς – που περιγράψαμε προηγουμένως- στους σύνθετους σπασμούς δεν έχουμε ένα γενικό (γενικευμένο) τρέμουλο (τρόμο) χεριών- ποδιών, αλλά αντίθετα έχουμε τρέμουλο μόνο ενός άκρου (ενός χεριού ή ενός ποδιού) ή και σπανιότερα τρέμουλο της μίας πλευράς,(δηλαδή ένα χέρι και ένα πόδια ταυτόχρονα). Αυτοί οι σπασμοί μπορούν να επαναληφθούν την ίδια μέρα μια ή και περισσότερες φορές.

Πολλές φορές οι γονείς με αγωνία αναρωτιούνται αν μετά από καιρό τα παιδία τους εμφανίσουν επιληψία. Όσα παιδιά είχαν τους απλούς πυρετικούς σπασμούς, δηλαδή με το "γενικό" τρέμουλο όλου του σώματος, δεν πρόκειται να εμφανίσουν επιληπτικά επεισόδια στο μέλλον. Σε τέτοια επεισόδια απλών πυρετικών σπασμών συνήθως δεν χρειάζεται να κάνουμε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Αντιθέτως, στους σύνθετους – εστιακούς (μεμονωμένους) σπασμούς, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι σχεδόν πάντααπαραίτητο.

Τέλος τα επεισόδια σπασμών, σταματούν σχεδόν πάντα στα 5-6 χρόνια. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μετά από ένα επεισόδιο σπασμών, η κρισιμότερη περίοδος για επανάληψη ενός νέου επεισοδίου είναι οι πρώτοι 6 μήνες.

Πώς θα αντιμετωπίσω κρίση πυρετικών σπασμών;

Σε ένα τυπικό επεισόδιο σπασμών, το παιδί ακόμα και με χαμηλό πυρετό, ξαφνικά αρχίζει να τρέμει (χέρια ή πόδια ή και όλο του το σώμα) χάνοντας την επαφή του με εμάς. Αυτό είναι και η σπουδαιότερη διαφορα, από το ρίγος. Στο ρίγος το παιδί, μπορεί μεν να τινάζει χέρια-πόδια, αλλα το σπουδαιότερο έχει τις αισθήσεις του.

Να θυμόσαστε ότι ενώ για τον γονιό ο χρόνος των σπασμών φαίνεται αιώνας, στην πραγματικότητα διαρκεί δευτερόλεπτα ή έστω ελάχιστα λεπτά!

  • Δεν βάζουμε μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι του.
  • Γυρνάμε το σώμα του παιδιού στα πλάγια, ώστε και αν κάνει εμετό να μην κινδυνεύσει να πνιγεί!
  • Μην προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα με τα δάκτυλα σας!
  • Μην το γυρνάτε ανάσκελα και μην το χτυπάτε στην πλάτη του.
  • Ειδικά την πρώτη φορά, ο γονιός πρέπει να πηγαίνει απαραιτήτως στο νοσοκομείο μαζί με το παιδί για να ηρεμήσει αλλά και για να αποκλεισθεί η πολύ σπάνια περίπτωση- αλλά πολύ σοβαρή μηνιγγίτιδα.

Κομματάς Κώστας – Παιδίατρος,

Φιλιππουπόλεως 74, Αμπελόκηποι, Θεσσαλονίκη,
τηλ.: 2310 725520, 6944374370
kostaskomm@gmail.com
http://www.opediatrosmou.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.