Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Β-καροτένιο: Αντιοξειδωτικές δράσεις και προστασία δέρματος

Β-καροτένιο: Αντιοξειδωτικές δράσεις και προστασία δέρματος

Β-καροτένιο: Αντιοξειδωτικές δράσεις και προστασία δέρματος

Αποτελεί τον κυριότερο αντιπροσώπο μιας μεγάλης ομάδας χρωστικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή. Είναι φυτικής προέλευσης και το μόριο του είναι λιπόφιλο. Χάρη στις χρωστικές που περιέχει είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα που έχουν τα καρότα ενώ σε σημαντικές συγκεντρώσεις ανευρίσεται στο μπρόκολο, στα νεκταρίνια, στην παπάγια, στα βερίκοκα και στα γκρέιπφρουτ.

Όπως και μια σειρά από άλλα καροτενοειδή, έτσι και το β-καροτένιο διαθέτει ιδιότητες προβιταμίνης Α (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α). Ως λιποδιαλυτή ουσία, απορροφάται από το λεπτό έντερο μαζί με άλλα λιπίδια, όπου και διασπάται στη συνέχεια στο βλεννογόνου του εντέρου σε ρετινάλη (βιταμίνη Α). Παρόλο που το β-καροτένιο αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό και σε μικρότερο βαθμό στο ήπαρ, δεν έχει τις τοξικές και τερατογόνες δράσεις της βιταμίνης Α.

Ποια είναι τα οφέλη του;
Τα β-καροτένια αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις βοηθώντας στην αδρανοποίηση των ελευθέρων ριζών. Ο ρόλος τους στα φυτά είναι η προστασία των φυτικών ιστών από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), ενώ φαίνεται πως αντίστοιχη δράση έχουν και στον άνθρωπο. Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη β-καροτενίων βοηθά στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, στην πρόληψη εμφάνισης εγκαύματος ενώ επίσης βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται;
Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι σε θέση να παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες β-καροτενίων. Συγκεκριμένα η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδώσει έως και 6-8mg. Ωστόσο άτομα με υψηλό οξειδωτικό stress (π.χ. καπνιστές) έχουν αυξημένες ανάγκες χωρίς όμως να πρέπει ξεπερνάνε τα 10mg/ημέρα.

της Ηρώς Γουνιτσιώτη, medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.