Τι μας διδάσκουν τα αποτέλεσματα της Εθνικής Έρευνας Διατροφής στην Κύπρο;

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας για τη Διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου (EU-Menu) παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) και το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΕΕΙΥΠ), στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “EU MENU” της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), για την περίοδο 2014-2018.

Στόχος ήταν της έρευνας ήταν να καταγραφούν οι διατροφικές συνήθειες των Κυπρίων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εκτίθενται σε τυχόν χημικούς κινδύνους, αλλά και αν λαμβάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα στη διατροφή μας.

Στην έρευνα συμμετείχαν όλες οι ηλικίες ξεκινώντας από την βρεφική έως και την ηλικία των 74 ετών, ενώ συμμετείχαν 848 παιδιά ηλικίας 0-9 ετών, 812 έφηβοι και ενήλικες ηλικίας 10-74 ετών και 204 έγκυοι (συνολικά 1,864 άτομα).

Ας δούμε, λοιπόν, τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας:

Οι πιο υπέρβαροι κάτοικοι της Κύπρου ζουν στην Πάφο και οι λιγότερο υπέρβαροι στην Αμμόχωστο. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι άνδρες.

Στις γυναίκες ηλικίας από 18-64 ετών, μόνο οι μισές τρώνε πρωινό καθημερινά. Οι μισές δεν έχουν νηστέψει ποτέ, ενώ επίσης σχεδόν οι μισές τρώνε καθημερινά μπισκότα. Περίπου 3 στις 10 τρώνε καθημερινά σοκολάτα. Τα πολύ καλά νέα; Περίπου 8 στις 10 απέχουν από το κάπνισμα! Στις γυναίκες ηλικίας 65-74 ετών, αυστηρή νηστεία την ακολουθεί το 63,6%. Περίπου 3-4 στις 10 ακολουθούν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Στους άνδρες ηλικίας 18-64 ετών περίπου οι μισοί τρώνε πρωινό καθημερινά, οι 7 στους 10 δεν νηστεύουν ποτέ, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά όσων καταναλώνουν junk food (ένα 39% κατανάλωνε τηγανιτό κρέας και ένα 40,4% fast food). Αναφορικά με το κάπνισμα, περίπου οι μισοί δηλώνουν καπνιστές. Στις ηλικίες  65-74 ετών είναι λίγο καλύτερα τα ποσοστά ως προς τη μεσογειακή διατροφή (37,7%).

Κατά την εγκυμοσύνη, 7 στις 10 γυναίκες είπαν ότι λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής, ενώ έπειτα από αυτήν, στο θέμα του θηλασμού το 42% των γυναικών θήλαζε από 1-5 μήνες το μωρό ενώ, ένα 26% από 6 – 12 μήνες και ένα 19% καθόλου.

Αναφορικά με τη διατροφή των παιδιών, λαμβάνοντας ως κριτήριο τη μεσογειακή διατροφή, σε ποσοστό 27,2% ήταν καλή, σε ποσοστό 55,4% ήταν μέτρια και σε ποσοστό 17,4% ήταν κακή.

Ενδεικτικά, στη νηπιακή ηλικία το 85% κατανάλωνε εβδομαδιαίως όσπρια, το 76% μαγειρεμένα λαχανικά το 36% ωμά και το 5% fast food.

Στις ηλικίες 3-9 ετών εβδομαδιαία το 79% κατανάλωνε όσπρια, το 48% μαγειρεμένα λαχανικά και το 42% ωμά ενώ η κατανάλωση fast food έφτανε το 21%.

Στους εφήβους εβδομαδιαία το 79% κατανάλωνε όσπρια, το 46% μαγειρεμένα λαχανικά και το 40% ωμά ενώ η κατανάλωση fast food έφτανε το 34%.

Συμπερασματικά; Οι άνδρες χρειάζεται να προσέξουν περισσότερο τη διατροφή τους, τα ποσοστά θηλασμού δεν είναι όσο υψηλά θα έπρεπε, ενώ είναι απαραίτητο να δώσουμε περισσότερη έμφαση στη μεσογειακή διατροφή των παιδιών.