Τι να κάνεις όταν το παιδί σου βγάζει το χειρότερό του εαυτό σε δημόσιο χώρο

Φέρτε στο μυαλό σας αυτή τη σκηνή: Είναι Σάββατο και οικογενειακώς έχετε πάει σε φιλικό σπίτι για να γιορτάσετε τα γενέθλια φίλων των παιδιών. Η επίσκεψη σας κυλά όμορφα, μέχρι τη στιγμή που το μικρό παιδί σας αποφασίζει, ότι ήρθε η ώρα να βάλει τα κλάματα και να ουρλιάξει, επειδή δεν ήθελε «η πορτοκαλάδα του να καίει» ή επειδή θέλει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή απλώς επειδή κουράστηκε, βαρέθηκε ή ένιωσε άβολα. Σας θυμίζει κάτι;

Τα παιδιά και ειδικά τα μικρότερα δεν έχουν αίσθηση της ενόχλησης που ίσως προκαλούν στους γύρω τους, όταν φωνάζουν και κλαίνε. Δεν νιώθουν αυτό που λέμε «ντροπή». Οι ενήλικες από την άλλη ίσως αισθανθούν περισσότερο άβολα σε ένα δημόσιο ξέσπασμα θυμού του παιδιού τους και αυτό μπορώ να το κρίνω και από τη δική μου εμπειρία. Αρκετές φορές τα παιδιά μου έχουν αποφασίσει να φωνάξουν, να κλάψουν, να γκρινιάξουν σε κάποια βόλτα μας στο πάρκο, τον παιδότοπο ή το εμπορικό.

Για το λόγο αυτό, λοιπόν, σας παρουσιάζω μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στο επόμενο δημόσιο ξέσπασμα θυμού του παιδιού σας. Διαβάστε τους και έπειτα προγραμματίστε την επόμενη βόλτα σας…

Από πού πηγάζει η συμπεριφορά

Όταν το παιδί σας βρίσκεται στην μέση του ξεσπάσματος είναι δύσκολο να κρατήσετε και εσείς την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε, όμως, να πάρετε ένα λεπτό και να δείτε την κατάσταση καθαρά. Ξεκαθαρίστε το από πού πηγάζει αυτή η συμπεριφορά. Τα παιδιά συνήθως έχουν ξεσπάσματα, αν πεινούν, είναι κουρασμένα ή νιώθουν άβολα. Κάντε μία προσπάθεια για να κατανοήσετε από πού πηγάζει αυτή η συμπεριφορά και αντιμετωπίστε το θέμα. Αν, για παράδειγμα, η γκρίνια του παιδιού προέρχεται από την πείνα, τότε εξηγήστε του, ότι όταν ηρεμήσει μπορεί να έχει ένα σνακ.

Βοηθήστε το να την ξεπεράσει

Αν τα ξεσπάσματα θυμού οφείλονται σε δυσάρεστα συναισθήματα, το να βοηθήσετε το παιδί σας να τα διαχειριστεί και να αποκτήσει τον έλεγχο τους είναι κύριο. Οι ειδικοί λένε, ότι τα ξεσπάσματα θυμού είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης του παιδιού, ενώ το να ρωτάμε ήρεμα το παιδί για το τι συμβαίνει θα το διδάξει, ότι αν ελέγχεις τα λόγια σου και δεν φωνάζεις ή κλαις οι άλλοι μπορεί να σε κατανοήσουν καλύτερα.

Αλλάξτε τοποθεσία

Βρείτε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος για να ηρεμήσετε και εσείς και το παιδί. Όσο λιγότερο αποσπάται η προσοχή σας τόσο περισσότερο μπορείτε να συγκεντρωθείτε καλύτερα στο ζήτημα που το απασχολεί.

Αφήστε τις συγγνώμες στην άκρη

Όταν ένα παιδί έχει ένα ξέσπασμα θυμού, τότε ο γονιός νιώθει άβολα και προσπαθεί να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του παιδιού του. Το ξέσπασμα θυμού μπροστά σε κόσμο ήταν επιλογή του παιδιού. Εκείνο είναι που πρέπει να πάρει την απόφαση και να ζητήσει συγγνώμη. Ένα ξέσπασμα θυμού σε δημόσιο χώρο δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους γύρω σας. Σε αυτή τη δουλειά είστε εσείς και το παιδί σας, μόνο! Σκεφτείτε, ότι πρέπει να ηρεμήσετε και να πάρετε μια απόφαση από κοινού για την επόμενη κίνησή σας, όχι το τι θα πουν οι άλλοι.

Πηγή: Romper.com