Τι πρέπει να κάνεις για να μην ξεκινήσει το παιδί σου να σου λέει ψέματα

Παλιότερα, πολλοί ισχυρίζονταν πως οι γονείς πρέπει να είναι πολλοί αυστηροί. Να μεγαλώνουν παιδιά μόνο με όρια που δεν ξεφεύγουν.

Μάλιστα, «έριχναν» την μεγαλύτερη ευθύνη στις μαμάδες, οι οποίες όφειλαν να μεγαλώσουν παιδιά… στρατιωτάκια, τα οποία δεν φωνάζουν, δεν απαιτούν και δεν λένε ψέματα.

Ευτυχώς, στις μέρες μας, που η επιστήμη και η ψυχολογία έχουν κάνει άλματα εξέλιξης, οι γονείς γνωρίζουν πως για να μεγαλώσει ένα παιδί δεν χρειάζεται μόνο όρια και αυστηρότητα, αλλά και σεβασμό, αγάπη, κατανόηση και εμπιστσύνη.

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μύρια Μουρίδου Μαραγκού, μας δίνει μερικές συμβουλές για το πώς θα μεγαλώσουμε ένα παιδί που θα εμπιστεύεται την μητέρα του και δεν θα ξεκινήσει να λέει ψέματα.

«Πάντα ο αρχικός ρόλος της μανουλας είναι ο ρόλος του γονέα. Η μαμά πάντα βάζει όρια και το παιδί πρέπει να τα δέχεται.

Η ανοικτή επικοινωνία είναι κάτι αλλο.

Το παιδί είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεται ότι την καλύτερη συμβουλή θα την πάρει από την μητέρα του.

Η κάθε μανούλα θέλει να έχει… από κοντά τα παιδιά της και να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να την βλέπουν ως την καλύτερη ενήλικη φίλη. Να την εμπιστεύονται και να είναι πάντα ειλικρινείς.

Για να το πετύχετε αυτό χρειάζεται να μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας χωρίς να τα κρίνετε και να τα μαλώνετε.

Το παιδί πρέπει να λέει τα πάντα χωρίς να φοβάται τις συνέπειες ή την στάση της μητέρας του. Η συζήτηση βοηθά πάρα πολύ, εκπαιδεύστε τα παιδιά σας τώρα που είναι μικρά. Να τους δείχνετε εμπιστοσύνη για την κριτική τους σκέψη και τις αποφάσεις που παίρνουν. Η ακύρωση δημιουργεί αποστάσεις μεταξύ του παιδιού και της μητέρας και έτσι ξεκινούν τα ψέματα».